Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt aan een opvolger van anoniem beveiligd netwerk Tor. Inlichtingendienst NSA ziet Tor juist als een veiligheidsprobleem.

Toch is Tor in eerste instantie ontwikkeld zodat marinepersoneel in het buitenland veilig met het thuisfront kan communiceren. Het netwerk is ontwikkeld door DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie. DARPA werkt nu aan een opvolger van Tor, meldt The Verge.

DARPA werkt al vier jaar aan het nieuwe systeem, dat onder meer verbeterde versleuteling omvat, en een project met de titel SONATA. Dat zou volgens betrokken technici een complete opvolger van Tor zijn.

Ook werkt DARPA aan Curveball, een systeem dat doet voorkomen dat de gebruiker op een niet-geblokkeerde website zit, terwijl die een geblokkeerde site bekijkt. Dat systeem verbergt de identiteit van de gebruiker niet, maar maakt toegang tot geblokkeerde sites mogelijk.

Kritiek van NSA

Tor wordt veel gebruikt door internetgebruikers die graag anoniem willen blijven. Zo was online zwarte markt Silk Road alleen via Tor te bereiken. Volgens inlichtingendienst NSA wordt Tor vooral gebruikt door "terroristen, cybercriminelen en mensenhandelaars".

Dan Kaufman, bij DARPA aan het hoofd van de ontwikkeling van het programma, zegt dat het programma geen spanning oplevert ook al kan het straks worden gebruikt om de NSA te ontwijken.

"Er zijn overduidelijk meerdere toepassingen, maar het is gemaakt voor de Speciale Eenheden", aldus Kaufman.

"Het staat mensen vrij om de technologie te pakken en er dingen mee te doen, maar dat is niet waarom we het hebben gebouwd."

NSA wilde anoniem Tor-netwerk kraken

De vijf briljantste projecten van DARPA