De VS wil makers van navigatie-apps als Google Maps en Waze dwingen veiligheidsmaatregelen toe te voegen die voor ingebouwde navigatie al verplicht zijn.

Navigatiesystemen die in auto’s zijn ingebouwd kunnen standaard niet uitgebreid worden bediend wanneer het voertuig rijdt. Die veiligheidsmaatregel geldt naast de VS in veel andere landen, waaronder Nederland.

De Amerikaanse overheid wil regelgeving doorvoeren die zulke maatregelen ook voor makers van navigatie-apps verplicht stelt, meldt The New York Times. Apps als Google Maps, Waze, en Apple Maps kunnen nu nog door de bestuurder worden bediend, zelfs wanneer die bijvoorbeeld op de snelweg rijdt.

Autofabrikanten steunen het idee van de Amerikaanse overheid. Zij denken dat automobilisten uitwijken naar niet beperkte navigatie-apps wanneer alleen ingebouwde navigatie veiligheidsbeperkingen heeft.

In Nederland is het überhaupt verboden om een telefoon vast te houden tijdens het rijden. Wanneer de veiligheidsmaatregelen in de VS verplicht worden, is het goed mogelijk dat die ook buiten dat land in navigatie-apps te vinden zijn.

De 5 beste navigatie-apps