Google denkt in 2015 de eerste internetluchtballonnen te activeren, waarmee het in één of meer landen draadloze internetverbindingen wil gaan leveren. 

Dat zegt Google X-topman Astro Teller maandag in een interview met Wired.

Google presenteerde een jaar geleden zijn ambitieuze plan om afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik te voorzien van internetverbindingen met behulp van ballonnen die hoog in de atmosfeer zweven.

Het afgelopen jaar bestond voornamelijk uit tests. Zo verzamelde Google informatie over luchtstromen door de ballonnen te volgen tijdens hun reis rond de aarde. Eén van de ballonnen wist in 22 dagen een rondje rond de Aarde te vliegen.

Teller hoopt dat die experimenteerfase tot een einde komt rond de tweede verjaardag van het project op zijn minst een pilot-versie van het project kan starten. "Over een jaar is het in één of meerdere landen mogelijk om je telefoon aan te zetten en met de ballonnen te praten", aldus Teller. 

Het komende jaar wil Google het aantal ballonnen dat in de lucht hang verviervoudigen naar honderd. Uiteindelijk moeten er tussen de driehonderd en vierhonderd ballonnen tegelijkertijd in de lucht hangen, die een nog onbekend gebied van internet moeten voorzien. 

Daarnaast heeft Google de wifi-verbindingen inmiddels vervangen met LTE-verbindingen, dat voor snellere verbindingen zorgt. 

Zo werken Googles internetballonnen

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X