Taxi-app Uber opereert overal in Europa volledig in overeenkomst met de wet, aldus het bedrijf zelf. 

Dat zegt Pierre-Dimitri Gore-Coty, die verantwoordelijk is voor Ubers werkzaamheden in Noord- en West-Europa, in een interview met Tech.eu

"Als je de situaties nauwkeurig bestudeert, zelfs op plaatsen waar er rechtzaken worden aangespannen tegen Uber-chauffeurs, zijn we in nog geen enkele Europese stad illegaal verklaard."

Desondanks werd Uber onlangs verboden in zowel Brussel als Berlijn. Volgens de Duitse rechter valt het gebruik van Uber niet onder de regelgeving voor taxi's. Uber wordt met zijn privéchauffeurs gezien als limousine en die moeten na elk ritje naar hun basis teruggaan. Bij Uber gebeurt dat niet.

Verouderd

Het verbod leidde tot een felle ruzie tussen de Eurocommissaris Neelie Kroes en de Brusselse minister van Vervoer, Brigitte Grouwels. "Wat is dit voor juridisch systeem?", schreef Kroes woedend in een verklaring. "U beschermt geen banen mevrouw, u irriteert mensen!"

"De transportindustrie is van oudsher extreem gereguleerd, en veel van de maatregelen zijn tientallen jaren oud", reageert Gore-Coty. "Een groot gedeelte van de regelgeving die nu relevant is, is lang geleden samengesteld met een andere, verouderde mindset." Volgens de Uber-topman zijn die regels erop gericht de industrie te beschermen, in plaats van de belangen van de klanten te behartigen.

Omzet

Gore-Coty laat in het gesprek verder weten dat Uber desondanks goede zaken doet in Europa. Eerder stelde Uber-ceo Travis Kalanick dat het bedrijf de omzet elke zes maanden verdubbelt.

Dat geldt volgens Gore-Coty ook voor de Europese markt. Specifieke cijfers kon de Uber-topman niet noemen.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app

Waarom Nederlandse taxichauffeurs niet tegen Uber protesteren