Vorig jaar werden 450.000 mensen slachtoffer van internetfraude, een flinke stijging. Het aantal slachtoffers van skimming nam echter wel af.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2013 gaf 3,3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouders aan dat ze wel eens opgelicht zijn van het kopen of verkopen via internet. Dat komt neer op bijna 450.000 mensen.

De stijging kan volgens het CBS samenhangen met de toename van webwinkelen. Ook het aantal slachtoffers van identiteitsfraude steeg echter naar zo'n 1,5 procent.

Opvallend is dat er relatief weinig aangifte wordt gedaan. Bij koop- of verkoopfraude is slechts in een op de vijf gevallen aangifte gedaan. Bij identiteitsfraude is het aandeel met 13 procent nog lager. Wel wordt in bijna 90 procent van de gevallen melding gemaakt bij bijvoorbeeld de bank.

Skimming

Vorig jaar waren minder mensen het slachtoffer van skimming waarbij een bankpas of creditcard wordt gekopieerd bij een pinautomaat. In 2012 was nog 1,1 procent van de Nederlanders slachtoffer, in 2013 was dat 0,8 procent. Dat komt neer op bijna 120.000 mensen.

Het aantal phishingslachtoffers bleef nagenoeg gelijk op 0,43 procent of ongeveer 60.000 mensen. Bij Phishing wordt via een e-mail geprobeerd gegevens te bemachtigen. De daders doen zich dan bijvoorbeeld voor als de bank van het slachtoffer.

Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van skimming

Aantal meldingen internetfraude verdrievoudigd