Apple zou als bedrijf met ceo Tim Cook niet anders functioneren dan met oprichter Steve Jobs aan het roer, zegt Apple-hoofdontwerper Jony Ive.

Ive doet die uitspraak in een profiel dat The New York Times over Cook maakte. Cook is sinds augustus 2011 ceo van Apple, een functie die hij overnam van oprichter Steve Jobs.

"Eerlijk gezegd denk ik niet dat er iets veranderd is", aldus Ive. "Mensen voelen zich precies hetzelfde als toen we aan de iPhone werkten."

Jobs stond bekend om zijn praktische leiderschap, waarbij hij zich ook bemoeide met kleine details van de hardware en software die het bedrijf op de markt brengt. Zo is Cook niet, zegt Disney-ceo en Apple-bestuurslid Robert Iger in het artikel.

Cook zou meer delegerend te werk gaan. Zo stond de Apple-ceo erop dat zijn bedrijf de iPad Mini zou uitbrengen. Jobs was altijd tegen een tablet kleiner dan de 9,7 inch iPad. "Dan moeten we schuurpapier bijleveren, zodat de mensen hun vingers kunnen bijschaven", zei Jobs gekscherend over een kleine tablet. Onder leiding van Cook werd de iPad Mini alsnog een verkoopsucces.

iWatch

De Amerikaanse krant sprak ook wat anonieme medewerkers van het bedrijf. Die zeggen dat Cook minder "hands-on" te werk gaat dan Jobs, waarbij ze wijzen naar de ontwikkeling van de vermeende iWatch.

Cook zou minder met details bezig zijn en de leiding over het smartwatch-project hebben gedelegeerd aan andere bestuursleden, waaronder Jony Ive.

Volgens de anonieme Apple-medewerkers is Cook wel erg geïnteresseerd in de gevolgen van een smartwatch met gezondheidsfuncties, zoals een hartslagmeter. De smartwatch van Apple wordt volgens de medewerkers in het vierde kwartaal van dit jaar uitgebracht.

Beats

In het artikel wordt ook U2-frontman Bono aangehaald. De Ier werkte in het verleden meermaals samen met Apple voor zijn goede doel Product Red. Onder die naam worden rode versies van producten verkocht, waarbij een deel van de opbrengst naar de bestrijding van aids, tuberculose en malaria gaat.

Zowel Apple als het onlangs door Apple overgenomen Beats heeft producten voor het goede doel op de markt gebracht. "Hij zegt niet: 'Ik ben hier om hem te vervangen'", zegt Bono over het leiderschap van Cook na Jobs. "Hij zegt, 'Ik zal hem proberen te vervangen met vijf mensen'. Dat verklaart de overname van Beats."

Apple zou onder Cook bezig zijn om zijn creatieve kunnen te vergroten volgens Bono. Eerder werd de overname van Beats al onder meer omschreven als een manier om een voet tussen de deur te krijgen bij de entertainmentindustrie. Voorheen was Jobs die voet tussen de deur.

Overzicht: Alle geruchten over de iWatch

Apple koopt Beats voor 3 miljard dollar