Microsoft heeft geen directe plannen om zijn nieuwe spraakassistent Cortana op Android en iOS uit te brengen.

Dat zegt Cortana-ontwikkelaar Marcus Ash op Twitter. Tijdens een technologieconferentie zei Ash dat Microsoft overwoog Cortana naar Android en iOS te brengen.

De aankondiging kon op kritiek van Windows Phone-gebruikers rekenen. Ash nuanceerde zijn uitspraak op Twitter door te zeggen dat Cortana voor andere platformen geen prioriteit is.

Volgens de ontwikkelaar is het zaak Cortana eerst goed te laten werken voor Windows Phone-gebruikers, zo goed dat een bepalende factor wordt voor potentiële Windows Phone-klanten.

Wanneer dat goed werkt, gaat Microsoft eerst een versie van Cortana voor Windows op desktops en tablets overwegen. Pas daarna zal er eventueel aan versies voor Android en iOS worden gedacht. Volgens Ash zal Cortana hoe dan ook altijd het beste werken op Windows-platformen.

Cortana is een spraakassistent van Microsoft die bijvoorbeeld te vergelijken is met Siri van Apple. De assistent wordt geïntroduceerd in Windows Phone 8.1, dat eind deze maand uitgerold zal worden naar toestellen van Windows Phone-gebruikers.

Wat is er nieuw in Windows Phone 8.1?