De rust, de zes doelpunten en het laatste fluitsignaal. Op die momenten bij Nederland-Spanje hebben mensen vrijdagavond massaal gebeld, ge-sms't en mobiel gesurft. 

''Mensen vinden het belangrijk om emoties met elkaar te delen. De smartphone is het middel daarvoor. Het is mooi, zeker op zo'n geweldige avond voor Nederland, dat de nieuwe techniek die mogelijkheden biedt'', laat KPN weten.

Vodafone ziet een enorme piek in het dataverkeer tegen het einde van de wedstrijd.

KPN kan in zijn eigen gegevens tot op de minuut nauwkeurig zien hoe de wedstrijd verliep. Er was bijvoorbeeld een ''heel hoge piek'' in het dataverkeer om 22.08 uur. Arjen Robben maakte toen de 2-1. Ook bij de andere doelpunten gebruikten mensen massaal WhatsApp en Facebook.

Mensen verstuurden tijdens de wedstrijd ongeveer evenveel sms'jes als op een normale vrijdagavond. Mobiel bellen deden we juist niet, het aantal gesprekken lag op de helft van een normale vrijdagavond. ''Iedereen volgde de wedstrijd'', aldus KPN. Na de wedstrijd werd het juist druk. Toen werden er twee keer zo veel sms'jes verstuurd als op een normale vrijdagavond. Het aantal telefoongesprekken lag 30 procent hoger dan gebruikelijk.