Sony heeft een kromme camerasensor ontwikkeld die de kwaliteit van foto’s beter kan maken, zowel van grote camera’s als die in smartphones.

De kromme camerasensor van Sony levert een simpeler ontwerp op dan dat van huidige sensors, schrijft Spectrum.

Huidige digitale camera’s gebruiken een platte sensor en licht kromme lenzen. Meerdere lenzen zijn nodig om het beeld correct naar die sensor te vertalen.

Door een kromme sensor te gebruiken, kan Sony een platte lens voor die sensor zetten. Een enkele sensor is dan voldoende, omdat er geen sprake is van vertekening. Dat maakt de lichtopbrengst beter dan in geval van meerdere lenzen.

Bovendien kan het diafragma van de lens bij de kromme sensor groter zijn, waardoor meer licht op de sensor valt. Ook is de verdeling van het licht beter. Op die manier lijkt de sensor op het menselijk oog, dat krom achterin de oogbol zit en één lens heeft.

Hogere lichtopbrengst

Bij platte sensors valt er meer licht op het midden van de sensor dan op de randen. De kromme sensor heeft een 1,4 keer hogere lichtopbrengst in het midden, en 2 keer hoger aan de randen.

Sony ontwikkelt de sensors zowel voor grote camera’s als voor gebruik in smartphones. Dat zou telefoons potentieel dunner kunnen maken, door het ontbreken van de noodzaak van meerdere lenzen bij de kromme sensor.

Wanneer de sensors in camera’s en telefoons te vinden zullen zijn, is nog niet duidelijk. Sony gebruikt sensors niet alleen in eigen telefoons, maar levert ook sensors voor onder meer Apple.

Lees ook: Lytro kondigt speciale lichtveldcamera Illum aan