Het is nog maar de vraag of er op stations en perrons laadpalen komen te staan waarmee treinreizigers hun mobiele telefoons, tablets en laptops kunnen opladen. 

Ook is het onzeker of er stopcontacten worden ingebouwd in de 2e klas van intercity's.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt dit goede ideeën, maar ze wil eerst onder meer weten hoeveel het precies gaat kosten voordat ze erover besluit. 

Ze hakt de knoop ergens volgend jaar door, blijkt uit een brief van haar aan de Tweede Kamer. GroenLinks had als tussenoplossing voorgesteld om in elk geval de laadpalen te plaatsen zolang nog niet alle tweedeklascoupés zijn voorzien van stopcontacten.

Oplaadtijd

Mansveld wijst er in haar brief op dat reizigers gemiddeld vijf minuten wachten op hun trein, terwijl het opladen van een mobieltje langer duurt. Een proefoplaadpaal op Rotterdam Centraal werd tijdens de zomer van 2013 bovendien gemiddeld slechts zeven keer per dag gebruikt.

De laadpalen zouden naar schatting 3500 euro per stuk kosten. Daarnaast moeten er onderhoudscontracten worden afgesloten.

"Mede op basis van de kostenopgave van NS voor het realiseren van stopcontacten in de tweede klas van de Intercity’s zal ik in 2015 in samenspraak met vervoerders en ProRail een besluit nemen over zowel stopcontacten in treinen als oplaadpalen op stations", schrijft Mansveld.