Apple gaat oudere usb-adapters die bij iPhones zijn geleverd gratis vervangen. Er is bij de Europese variant een risico op oververhitting.

Dat stelt het bedrijf vrijdag op zijn website. Het gaat om de adapter met daarop de code A1300, die werd geleverd bij de iPhone 3GS, 4 en 4S. Nieuwere adapters, met de code A1400, hebben een ander ontwerp en lopen geen risico.

De getroffen adapter is ook te herkennen aan de grijze letters 'CE'. Bij nieuwere adapters zijn deze letters wit. 

Volgens Apple komt het probleem bij de oudere adapter "in zeldzame gevallen" voor. Om veiligheidsredenen is toch besloten om een inruilprogramma te starten.

Apple stelt niet in hoeveel gevallen er problemen zijn opgetreden, en of mensen hier verwondingen door hebben opgelopen. De Nederlandse woordvoerder van het bedrijf was vrijdagochtend niet bereikbaar.

Mensen die hun adapter willen laten vervangen, kunnen terecht bij een Apple Store of andere erkende Apple-winkel. Omdat het serienummer van de bijbehorende iPhone moet worden geverifieerd, moet het toestel ook worden meegenomen.

In juli 2013 overleed een vrouw omdat ze werd geëlektrocuteerd tijdens het opladen van haar iPhone 5. Later werd zo nog iemand geëlektrocuteerd. Het ging in die gevallen niet om officiele opladers. Apple startte toen ook een inruilprogramma.