Samsung heeft donderdagnacht twee nieuwe tablets gepresenteerd die gebruikmaken van amoled-schermen. Het is voor het eerst dat de schermtechnologie ook op tablets wordt toegepast.

Eerder voorzag Samsung zijn Galaxy S-telefoons al van super amoled-schermen, die bekendstaan om een betere kleur- en zwartweergave dan traditionele lcd-displays.

De Galaxy Tab S verschijnt in versies van 8,4 en 10,5 inch. De apparaten zijn qua specificaties nagenoeg gelijk aan de eerder verschenen Galaxy Tab Pro van 8 en 10 inch.

Wel zijn de tablets compacter geworden. Beide modellen zijn slechts 6,6 millimter dik. Het gewicht komt uit op respectievelijk 294 en 465 gram. De grotere variant is daarmee even zwaar als de iPad Air, die een iets kleiner scherm van 9,7 inch heeft.

Tijdens een perspresentatie in Londen legde Samsung de nadruk op de schermkwaliteit van de tablets, die direct met de tablets van Apple werden vergeleken. Volgens Samsung zijn de kleuren van de amoled-tablets levendiger en realistischer dan die van concurrenten.

Adviesprijs

De tablets hebben een behuizing die is gemaakt van kunststof en lijkt op die van de Galaxy S5, met putjes op de achterkant die zorgen voor grip. De tablets verschijnen in de kleuren wit en titanium-grijs.

Beide tablets hebben een resolutie van 2560 bij 1440 pixels en draaien op een octacore Exynos-processor met 3 GB werkgeheugen. 2 GB is gebruikelijk in high-end smartphones en tablets. De apparaten maken gebruik van Android 4.4 met een aangepaste softwarelaag van Samsung eroverheen.

Nieuw daarop is de app Kick, waarin voetbalnieuws, -scores en -statistieken te vinden zijn. De app verschijnt ook voor andere Samsung-tablets en kan tijdens het WK en andere voetbalcompetities worden gebruikt om live de statistieken van wedstrijden te volgen.

De tablets verschijnen vanaf 4 juli op de Europese markt voor adviesprijzen van respectievelijk 399 euro en 499 euro. Daarmee zijn de tablets ruim 100 euro duurder dan de Tab Pro-tablets, die op het scherm na min of meer identieke specificaties hebben.

Hands-on: Galaxy Tab S-tablets met spetterend amoled-scherm