NLziet, de video-on-demand-dienst van RTL, SBS en de NPO, gaat 1 juli van start. Een abonnement kost 7,95 euro per maand.

Dat maken de omroepen donderdag bekend. NLziet is een aparte dienst naast NPO+, RTL XL en Kijk. 

Het aanbod van NPO+, Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk wordt in de dienst gecombineerd en alle programma's zijn tot een jaar terug te kijken. In totaal zijn er een kleine 2800 programma's zonder reclame te bekijken.

Het aanbod bestaat vooral uit Nederlandse televisieprogramma's, maar buitenlandse series als CSI die al op RTL 4 worden uitgezonden kunnen ook in NLziet komen.

De beeldkwaliteit van de uitzendingen is nog niet duidelijk. "Alle programma's worden in de hoogst mogelijke kwaliteit online gezet", aldus NLziet.

"De beeldkwaliteit kan verschillen per aanbieder en per apparaat waarop het wordt afgespeeld. De kwaliteit kan bovendien worden beïnvloed door andere factoren, zoals je locatie of de snelheid van je internetverbinding."

Apps

NLziet krijgt ook een Android- en iOS-app. Beide apps hebben geen ondersteuning voor respectievelijk de Chromecast en Airplay, waardoor streams van NLziet niet via de app naar de tv kunnen worden gestreamd. NLziet laat weten aan beide functionaliteiten te werken.

Vanaf 1 juli is een NLziet-abonnement van 7,95 euro voor iedereen beschikbaar. De komende periode draait de dienst een test met enkele duizenden gebruikers.

Hoe populair is video-on-demand in Nederland?