De makers van De Sims 4 beloven een game "die we altijd al hebben willen maken" en stellen "dat er geluisterd is naar feedback van fans". Leuke holle pr-woorden, maar De Sims 4 is echt beter dan het vorige deel.

Bekijk screenshots en lees de uitgebreide preview

De game is op een meer organische manier in elkaar gezet. Dat zie je direct bij het maken van een nieuwe sim. In plaats van afstandelijke slider boetseer je een gezicht en lichaam door te trekken, duwen en klikken. Je sim wordt daardoor uniek.

Zelfs de verschillende loopjes van de Sims dragen bij aan een meer unieke persoonlijkheid. Ditmaal bestaat die persoonlijkheid uit een aantal zaken, zoals een toekomstwens, bepaalde kennis en enkele vaardigheden. Dit zorgt al snel voor complexe persoonlijkheden die alle op een unieke manier in het leven staan.

Stel je voor dat iemand verdraaid graag chefkok wil worden, maar ook onhandig is. Dat die Swedish Chef met alle vingers over de finish komt, is onwaarschijnlijk. Een whizzkid die graag wetenschapper wil worden gaat waarschijnlijk een gelukkiger leven tegemoet.

Sims zijn ook een stuk realistischer in hun emoties. Het draait niet alleen om het vullen van bepaalde statusbalkjes, maar er zijn specifieke gemoedstoestanden.

Als een Sim buitengewoon kwaad is, dan is het niet een kwestie van even naar het toilet gaan en kort douchen om dat teniet te doen. Die ene Sim zal zijn woede kunnen botvieren op sportschoolapparaten, terwijl een andere Sim liever een robbertje wil vechten of zichzelf opsluit in de kelder om kwaadaardige muffins te maken.

Bouwen

Ook het bouwen van huizen hebben de makers verbeterd. Diverse veranderingen waren al te zien in eerder uitgebrachte videobeelden. Tijdens onze demo zagen we dat kamers veel eenvoudiger aan te passen zijn. Met een enkele slider is het ook eindelijk mogelijk om de hoogte van de fundering aan te passen.

Maar ook de hoogte van de muren is zelf te bepalen, waardoor je voor het eerst een echt herenhuis met smalle gangen en hoge muren kunt maken. Of wellicht zie je meer heil in een koddig huisje uit de jaren zestig vol lelijke oranjebruine meubels.

Delen

Het mooie is dat een geniale creatie direct gedeeld kan worden met de wereld. In De Sims 3 kon je creaties ook al delen, maar dat moest via een aparte site buiten het spel. Nu kan het direct vanuit De Sims 4. Je kan hele huizen of specifieke kamers en andere creaties delen en importeren in je eigen game.

De online features klinken als een logische vervolgstap, maar EA heeft online de voorbije tijd ook wat flaters geslagen. Het is een reden om een slag om de arm te houden tot we dat uitgebreid kunnen uitproberen.

Voorlopige conclusie

Alles in De Sims 4 ademt natuurlijke evolutie, zeker gezien we ooit begonnen met een enkel huis. Toch is De Sims 4 uiteindelijk vooral een echte De Sims-game. Zo is ook het stukje koddig absurdisme meer dan ooit aanwezig. Dat een Sim de dood vindt door zelfelektrocutie wordt haast afgedaan met een 'mwapmwaaa'-geluidje, want ook that's life in De Sims 4. Niet iedere Sim kan lang en gelukkig leven.

De Sims 4 ziet er naast weloverwegen en goedverzorgd, vooral weer erg leuk uit om te spelen. In alles is dit de Sims-game die we altijd al hebben willen spelen. En dat is geen holle pr-taal.

Bekijk screenshots en lees de uitgebreide preview

Lees meer over De Sims 4 op Gamer.nl