Oud-Microsoftmedewerker Alex Kibkalo is door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot negentig dagen cel voor het lekken van een vroege Windows 8-versie naar een Franse blogger.

Dat meldt de Seattle Post-Intelligencer. Kibkalo, een 34-jarige Rus, heeft al drie maanden in hechtenis gezeten en zal op 19 juni vrijkomen. 

Kibkalo moet ook 22.500 dollar (ruim 16.500 euro) terugbetalen aan Microsoft; de kosten voor het vervangen van een beveiligingsprogramma dat door hem werd gelekt.

De Rus werkte zeven jaar voor Microsoft en bevestigde het lekken van zowel test-software als belangrijke informatie vrij snel na zijn arrestatie, eind maart. 

Wanneer hij wordt vrijgelaten zal Kibkalo waarschijnlijk terugkeren naar Rusland. Mogelijk gaat hij daar een boek schrijven over zijn misdaad en straf, zo schreef hij in een brief aan de rechtbank.

Boos

Kibkalo uploadde test-software van Microsoft, waaronder een vroege versie van Windows 8 Enterprise, naar een computer in Redmond, Washington en naar zijn eigen Skydrive-account. Hij zou boos zijn geweest op Microsoft over een slechte beoordeling tijdens zijn voortgangsgesprek.

Vervolgens stuurde Kibkalo de bestanden naar een Franse blogger, een bekende in de wereld van Microsoft-blogs. De blogger schreef artikelen over de software en voorzag de artikelen van screenshots. De gelekte Windows-code zou hackers tevens in staat hebben gesteld om de beveiliging van Windows te omzeilen.

Bekijk wat er allemaal nieuw is in Windows 8.1

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst