Intel moet alsnog een recordboete van 1,06 miljard euro betalen vanwege concurrentievervalsing.

Dat heeft het Europees hof van jusitie in Luxemburg donderdag bepaald (pdf). Een klacht van Intel tegen de boete is afgewezen. 

De chipmaker kreeg de boete al in 2009 opgelegd door Neelie Kroes, destijds Eurocommissaris Concurrentie. Het ging om de hoogste boete die ooit in Europa was uitgedeeld.

Intel zou computerfabrikanten grote kortingen hebben gegeven als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent AMD. Ook kreeg Media Markt geld als ze alleen computers met Intel-chips zouden verkopen.

Intel vocht de boete aan vanwege een gebrek aan bewijs. Bovendien stelde het bedrijf dat er geen consumenten benadeeld zijn door de vermeende praktijken en het bedrag daarom onevenredig was. De Europese Commissie zou bovendien verzuimd hebben potentieel ontlastende getuigen te horen. 

Exclusiviteit

Al deze klachten zijn door het hof dus van tafel geveegd. Het hof acht bewezen dat de betalingen die gedaan zijn aan Dell, HP, NEC en Lenovo zogeheten exclusiviteitskortingen zijn.

"Deze kortingen die door ondernemingen met een machtspositie worden verleend, kunnen op zich reeds de mededingingen beperken en concurrenten van de markt verdringen", aldus het hof. Intel had destijds een marktaandeel van ongeveer 70 procent.

Omdat dergelijke kortingen van zichzelf al de mededinging beperken hoefde de Commissie dit niet meer te bewijzen. Het hof wijst er verder op dat Intel volgens de Europese spelregels een nog veel hogere boete had kunnen krijgen.

Kroes laat in een reactie weten: "Het was nooit leuk om bedrijven te beboeten als Eurocommissaris Concurrentie, maar regels zijn regels. Ik ben blij dat het hof de boete heeft behouden."