In diverse Europese steden protesteren taxichauffeurs woensdag tegen de opkomst van diensten als taxi-app Uber.

Onder meer in Londen, Berlijn, Barcelona, Parijs, Madrid en Rome worden verschillende vormen van protesten verwacht.

In de Britse hoofdstad zullen taxichauffeurs zich verzamelen op Trafalgar Square en zo het verkeer hinderen, in Frankrijk wordt op een slakkengangetje gereden van en naar vliegvelden en in Berlijn blokkeren naar verwachting duizend chauffeurs het verkeer door zich te verzamelen bij het Olympischer Platz.

In Madrid wordt 24 uur zelfs helemaal niet gereden door taxi's en in Rome zijn ritten juist tijdelijk goedkoper, weet Zdnet te melden. Uber is in Nederland actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar wordt woensdag geen protest verwacht.

Concurrentie

Het is allemaal om de ontevredenheid met nieuwe taxidiensten als Uber te tonen. Dat bedrijf biedt via een app toegang tot privéchauffeurs en ridesharing en concurreert zo met traditionele taxi's.

Een groot verschil is dat niet alle chaffeurs een licentie nodig hebben en zo hoge kosten vermijden. Bovendien hoeven ze zich niet aan dezelfde regels te houden als taxichauffeurs.

Via de Uber-app kunnen klanten een taxi op de kaart opzoeken, hem bestellen, zien hoe lang hij nog onderweg zal zijn en vervolgens ook betalen via de app. Daarnaast worden chauffeurs met een smartphone beoordeeld zodat de slechte bestuurders er uitgepikt kunnen worden.

Ubertaxi

Uber heeft uitgerekend vandaag een nieuwe functie gepresenteerd, waarbij het ook samenwerkt met de iconische Londense zwarte taxi's.

Gebruikers kunnen voortaan in de app aanvinken dat ze een 'normale' taxi willen bestellen, dat volgens Uber een veiligere en betrouwbare optie is. Betalen gaat gewoon via de Uber-app, wel gelden de normale taxitarieven.

Juridisch

Volgens The Wall Street Journal is het protest tegen diensten als Uber in Europa heviger dan in de Verenigde Staten en Canada omdat de taxi-industrie hier meer gereguleerd is en overheden eerder bereid zijn beschermende maatregelen te nemen.

De dienst werd al door rechters in Berlijn en Brussel verboden. Ondanks deze juridische tegenslagen ontving Uber onlangs een investering van 1,2 miljard dollar waarmee de waarde van het bedrijf op 17 miljard dollar uitkomt.

Pierre-Dimitri Core-Coty, general manager van Uber, ziet de protesten dan ook als een kans voor het bedrijf zichzelf te laten zien: "Het maakt Uber vooral meer zichtbaar en laat veel mensen inzien dat er nu keuzes zijn die er voorheen niet waren."

Uber: De opkomst van de populaire en controversiële taxi-app