Microsoft vecht opnieuw in een Amerikaanse rechtbank een dataverzoek over een e-mail die staat opgeslagen in Ierland aan.

Het is vermoedelijk voor het eerst dat een Amerikaans bedrijf op deze manier een stokje steekt voor een dataverzoek dat betrekking heeft tot in het buitenland opgeslagen gegevens, meldt de New York Times woensdag.

Amerikaanse autoriteiten zeggen nu het recht te hebben om alle gegevens van Amerikaanse bedrijven op te vragen, ook als deze gegevens niet fysiek in de VS aanwezig zijn. Dat heeft geleid tot kritiek van privacywaakhonden en buitenlandse overheden.

Volgens Microsoft zou het "in strijd zijn met internationale wetten en verdragen, en de privacybescherming van iedereen op de planeet verminderen" als de rechtbank bepaalt dat buitenlandse e-mails inderdaad moeten worden overhandigd.

Afgewezen

Het betreffende zoekbevel werd al in december door een rechter in New York goedgekeurd. Het is niet duidelijk wie het doelwit van het bevel is, of om welke zaak het gaat.

Eerder ging Microsoft ook al in beroep tegen het dataverzoek, maar dat werd afgewezen. Het bedrijf is nu naar een hogere rechtbank in New York gestapt.

Het internetbedrijf stelt dat in de digitale wereld dezelfde regels moeten gelden voor een zoekbevel als in de echte wereld. Er moet een sterke verdenking zijn voordat zo'n bevel wordt gegeven, en de informatie moet zich in de VS bevinden.

In de vorm van een 'subpoena' bestaat in de VS ook nog een ander middel om gegevens op te vragen, maar daarbij moet de onderzochte persoon hierover worden geïnformeerd. Dat hoeft bij digitale dataverzoeken niet.

Steun

In zijn nieuwe beroepszaak wordt Microsoft gesteund door de Amerikaanse provider Verizon. Verwacht wordt dat ook andere technologiebedrijven en privacygroepen de rechtbank zullen schrijven om steun aan het argument van Microsoft te betuigen.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) verduidelijkte vorige week nog dat Amerikaanse bedrijven zich ook aan Europese privacyregels moeten houden. Over nieuwe databeschermingsregels die eerder dit jaar door het Europees Parlement werden aangenomen, bestaat in de lidstaten echter nog geen overeenkomst.

Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen