De overheid heeft recent twee websites offline gehaald omdat zij er op uit zouden zijn inloggegevens voor DigiD te verzamelen.

Dat zegt de digitale overheidsdienst Logius tegen NRC.

Een derde site, Digidaanvragen.com, is in het vizier van overheid maar is nog niet offline. De overheidsdienst krijgt de eigenaren van de site, die niet expliciet lijkt te vragen om DigiD-wachtwoorden, niet te pakken. De server van de website bevindt zich in Turkije.

De pagina lijkt op een overheidsdienst, maar is dat niet. Daardoor is er mogelijk een kans dat gebruikers hun DigiD-inloggegevens opsturen naar de site.

Dat er veel DigiD-gegevens in verkeerde handen vallen, is al enige tijd bekend. In 2010 klaagde Digi-D (met koppelteken), een bedrijf dat logo's en huisstijlen voor brochures, folder, websites en tijdschriften ontwerpt, de overheid daarom nog aan.

Het bedrijf stelde veel schade te ondervinden door e-mails die bedoeld waren voor DigiD. Inmiddels zou het bedrijf 40.000 inlogcodes van Nederlandse burgers hebben ontvangen, zo schrijft de NRC.

De overheid probeert al enige tijd het bedrijf uit te kopen, maar de partijen kunnen het niet eens worden over het bedrag.