Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google

Google koopt satellietbedrijf voor betere luchtfoto's

Google heeft satellietbedrijf Skybox Imaging ingelijfd voor vijfhonderd miljoen dollar in contanten (369 miljoen euro). De zoekmachinegigant hoopt met de acquisitie in de toekomst betere en recentere beelden van de aarde in Maps en Earth aan te bieden.
Door NU.nl/Novum

Dat meldt persbureau AP. Eerder gingen er al geruchten over de overname, toen werd nog het dubbele overnamebedrag van 1 miljard dollar genoemd.

Met de aankoop is voor Google de weg vrij om zijn eigen kleine satellieten te lanceren, die gebruikt zullen worden voor satellietfoto's. Momenteel koopt Google zijn satellietfoto's bij ruim duizend bronnen, onder meer een bedrijf dat ook foto's voor de kaartendiensten van onder meer Apple en Microsoft maakt.

Betrouwbaarder

Door de overname zou ervoor moeten zorgen dat de kaarten van Google onder meer betrouwbaarder worden, maar ook uitgebreider.

Skybox heeft nu één fotografiesatelliet in een baan rond de aarde, de beelden die die satelliet maakt zullen worden toegevoegd aan de huidige luchtfoto's. De recentere beelden van de satellieten moeten daarnaast een rol gaan spelen in rampenbestrijding.

De lancering van een tweede satelliet is al door Skybox gepland. Dertien andere satellieten zijn al besteld voor lancering in 2015 of 2016.

Draadloos internet

Google zou de satellieten op termijn eventueel ook kunnen gebruiken om internet aan te bieden. Met zijn Project Loon wil het al internet naar slecht bereikbare gebieden brengen. Die ambitie werd laatst kracht bijgezet door de overname van dronefabrikant Titan Aerospace. Ook die drones zouden voor het aanbieden van draadloos internet ingezet gaan worden.

Skybox bestaat vijf jaar. Het hoofdkantoor is een kleine twee kilometer verwijderd van dat van Google in Mountain View. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.


Lees meer over:
Google

Aanbevolen artikelen