Afgelopen weekend zijn nieuwe functionaliteiten in de code van iOS 8 ontdekt die waarschijnlijk later beschikbaar zullen komen.

Apple presenteerde iOS 8 vorige week tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC.

De nieuwe versie van het besturingssysteem komt pas in de herfst uit en voor die tijd zullen naar verwachting nog nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. In de code zijn nu een aantal hints gevonden naar deze mogelijke nieuwe functies.

Zo meldt Techcrunch dat iOS 8 ondersteuning heeft voor het draaien van twee apps naast elkaar op één scherm. Een gerucht daarover deed al de ronde.

In de code van iOS 8 is te zien dat één van de twee apps op een kwart van het scherm kan worden weergegeven en de ander op driekwart of beide apps op de helft van het scherm. Mogelijk zal deze functie alleen beschikbaar zijn voor de iPad.

Wanneer de code nu geforceerd wordt uitgevoerd crasht iOS 8 nog.

Apple Maps

Over Maps heeft Apple weinig gezegd tijdens WWDC, maar er worden door anonieme bronnen grote veranderingen verwacht. Er wordt onder meer gesproken over ov-informatie en een nieuw uiterlijk voor kaarten.

9to5mac weet te melden dat in ieder geval een verwijzing is gevonden naar een functionaliteit om een geparkeerde auto met Apple Maps terug te vinden.

Er zijn in Apple Maps icoontjes beschikbaar om een geparkeerde auto met een pinnetje er naast te tonen. Volgens een eerder verhaal van 9to5mac zou een iPhone zelfstandig kunnen opslaan waar de auto wordt geparkeerd met behulp van de M7-coprocessor.

Deze bewegingschip kan bijhouden of de gebruiker in een auto zit of loopt en weet dus vanzelf waar en wanneer het voertuig geparkeerd is.

Wifi-tracking

Tot slot kwam er zondagnacht (Nederlandse tijd) ook een functionaliteit naar buiten die wel al beschikbaar is, maar niet direct opvalt. iOS 8 maakt namelijk willekeurige MAC-adressen aan bij het gebruik van een wifi-netwerk, meldt GSM Arena.

Openbare netwerken kunnen de gebruiker herkennen aan zo’n MAC-adres en door het te wijzigen wordt dat lastiger. Alleen bij het verbinden met het netwerk is nu nog de identiteit van het apparaat bekend, vervolgens kan het apparaat niet meer gevolgd worden.

Preview: iOS 8 wordt handiger en minder gesloten

Wat is er nieuw in iOS 8?