David Marcus, topman van online betaaldienst Paypal, gaat aan de slag voor Facebook. Hij wordt bij het sociale netwerk verantwoordelijk voor de mobiele berichtendiensten.

Dat heeft Facebook maandagavond bekendgemaakt.

In een verklaring van moederbedrijf Ebay zegt de 41-jarige Marcus dat hij weer leiding wil geven aan een kleiner team.

De in Frankrijk geboren Marcus werkte sinds 2011 bij Paypal. Voordat hij in april vorig jaar het roer overnam was hij verantwoordelijk voor de mobiele betaaldiensten van het bedrijf. Na zijn vertrek op 27 juni neemt Ebay-topman John Donahoe voorlopig Marcus' taken waar.

Paypal presenteert halverwege volgende maand zijn cijfers over het tweede kwartaal. Volgens Ebay, het bekendst van de gelijknamige veilingsite, ligt Paypal op koers voor zijn doelstellingen voor 2015. De betaaldienst was in 2013 goed voor 41 procent van de inkomsten van Ebay.

Facebook verwerkt naar eigen zeggen per dag zo'n twaalf miljard berichten. De speciale Messenger-app wordt volgens het bedrijf maandelijks door tweehonderd miljoen mensen gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat het onlangs overgenomen Whatsapp ook onder Marcus gaat vallen. Whatsapp functioneert als een apart bedrijf.

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?