Het is een computer gelukt om de Turing-test te doorstaan. Meer dan 30 procent van de juryleden was van mening dat ze met een mens aan het praten waren in plaats van een computer.

Dat meldt de Britse universiteit van Reading.

De test werd verslagen door Eugene Goostman; een computerprogramma dat zich voordoet als dertienjarig Oekraïens jongetje. Volgens de test moet het programma erin slagen om 30 procent van de mensen te laten denken dat ze chatten met een echt persoon. Goostman kwam uit op een percentage van 33 procent.

Eugene Goostman werd ontwikkeld door Vladimir Veselov en Eugene Demchenko. Volgens hen claimt Goostman alles te weten, maar omdat hij dertien is, is het ook geloofwaardig dat hij niet alles weet. De test is dan ook met name gericht op het geven van menselijke in plaats van correcte antwoorden.

Volgens de universiteit is het de eerste keer dat een computer de Turing-test weet te doorstaan, maar er zijn verschillende varianten van de Turing-test en er is geen officiële manier om de test te beoordelen. Er is dan ook al eerder geclaimd dat een computer de Turing-test heeft doorstaan.