Cybercrime kost de Nederlandse economie jaarlijks zo'n 8,8 miljard euro, ofwel ongeveer 1,5 procent van het bruto nationaal product.

Dat hebben beveiligingsbedrijf McAfee en de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies berekend.

In een rapport dat maandag verschijnt schrijven zij dat de wereldwijde kosten van cybercrime jaarlijks zeker 325 miljard euro bedragen. Dat is tussen de 0,5 en 0,8 procent van de wereldeconomie en tussen de 15 en 20 procent van de waarde die wordt gecreëerd door het internet.

"Aanvallers lopen weinig risico en het rendement is voor hen groot. En dat wordt alleen maar groter en groter", zegt Europees technisch directeur Raj Samani van McAfee.

Diefstal

Om tot hun berekening te komen keken de onderzoekers naar verschillende manieren waarop cybercriminelen schade toebrengen. Zo komt digitale financiële fraude steeds vaker voor, omdat het makkelijk is geworden om malware aan te kopen die bankgegevens steelt. Hier is in veel gevallen weinig technische kennis meer voor nodig.

Schade door cybercrime wordt echter ook veroorzaakt door diefstal van intellectueel eigendom van bedrijven. De kosten hiervan zijn moeilijker te berekenen, omdat bedrijven dit vaak niet melden en soms helemaal niet doorhebben dat ze zijn getroffen door cybercriminelen.

"De man wiens fiets is gestolen weet de volgende morgen precies wat hij kwijt is. De bedrijfseigenaar wiens fietsontwerp is gestolen weet niet dat hij iets kwijt is totdat de fiets van zijn concurrent op de markt komt", aldus het rapport.

Kosten

De kosten van cyberaanvallen kunnen snel oplopen, waarschuwen de onderzoekers. Toen hackers 40 miljoen creditcardnummers van klanten van de Amerikaanse winkelketen Target buitmaakten, kostte dat banken 200 miljoen dollar. Daar bovenop komen nog de kosten voor het verbeteren van de systemen van Target en de kosten voor individuele klanten die geld kwijtraakten.

Volgens één medewerker van een Europese inlichtingendienst, die in het rapport wordt geciteerd, zijn er in de voormalige Sovjet-unie tussen de twintig en dertig cybercrimegroepen die de capaciteit van een overheid hebben.

Om cybercriminaliteit een halt toe te roepen moeten bedrijven opener zijn met elkaar en tegenover de autoriteiten die criminelen proberen op te sporen, stellen verschillende experts tegenover NU.nl. Samenwerking is volgens hen de manier om te voorkomen dat de kosten van cybercrime verder oplopen.

De drie dingen die nodig zijn om cybercriminelen te stoppen