Apple komt in de herfst, bij de lancering van de iPhone 6, met een nieuwe versie van iOS en bracht deze week al een bètaversie uit. NUtech.nl bekijkt de eerste en belangrijkste veranderingen in iOS 8.

Bekijk de uitgebreide preview en screenshots

Apple maakte het besturingssysteem voor op honderden miljoenen iOS-producten vooral meer open. Ontwikkelaars krijgen toegang tot Touch ID, mogen eigen toetsenborden maken en kunnen extra instellingen en mogelijkheden toevoegen aan bijvoorbeeld de camera- en foto-app.

Het is daarnaast mogelijk een bètaprogramma voor een app te starten, apps in de App Store te bundelen en video's toe te voegen aan de omschrijving. Tot slot kunnen ontwikkelaars widgets toevoegen aan het notificatiecentrum.

Hierdoor kan iOS in de toekomst uitgebreider worden en meer nieuwe functies krijgen. Zelf voert Apple in iOS 8 natuurlijk ook veranderingen door.

Zo worden notificaties interactief. Je kan door een melding open te klappen direct reageren op een mail of sms'jes of een agenda-uitnodiging accepteren of wijzigen. Dat gebeurt allemaal in de notificatie zelf zonder de huidige app te verlaten.

iMessage

iMessage krijgt voor groepsgesprekken een hoop functies die wel al kennen van Whatsapp: De gesprekken kunnen een titel krijgen, meldingen kunnen op stil worden gezet en het is mogelijk mensen toe te voegen ná het aanmaken van het gesprek. iMessage neemt ook een functie van Snapchat over: gebruikers kunnen foto's voor een beperkte periode delen waarna de afbeelding verdwijnt.

Apple verbetert het toetsenbord door woordsuggesties weer te geven die bovendien per app verschillen op basis van het taalgebruik in die app. Ook leert het toetsenbord van de gebruiker. Op termijn zullen er bovendien toetsenborden van derden worden toegevoegd aan iOS 8.

Camera en foto's

De camera-app beschikt nu ook over een Timelapse-functie om een versneld filmpje te maken. Een leuke functie die je waarschijnlijk vooral aan het begin fanatiek uitprobeert. Handiger is de mogelijkheid een timer in te stellen en de mogelijkheid belichting handmatig aan te passen.

Na het nemen van een foto beschik je in iOS 8 over meer bewerkingsopties. Helderheid, contrast, belichting, schaduwen en kleur kunnen worden aangepast. Foto's zijn bovendien doorzoekbaar op basis van locatie en periode.

Ook kunnen foto's nu automatisch in mappen gesynchroniseerd worden met iCloud zodat ze op andere apparaten te bekijken zijn zonder te downloaden. Vergelijkbaar met hoe Dropbox werkt.

Healthkit en Homekit

Het nieuwe besturingssysteem van Apple geeft ook een blik in de toekomst. Healthkit is een app waarin medische gegevens zoals gewicht, bloeddruk en hartslag kunnen worden bijgehouden. Volgens geruchten zal de iWatch die later dit jaar wordt verwacht zulke medische informatie kunnen meten.

Nu is de app nog vrij nutteloos. Weinig gebruikers zullen hun bloeddruk of hartslag meten met een apparaat gekoppeld aan hun iPhone. Je kan wel al zelf gegevens invullen zoals bloedgroep, bmi, hoogte en gewicht.

Met Homekit kunnen gebruikers hun slimme lampen, sloten en thermostaten in huis aansturen. Homekit is nu beschikbaar voor ontwikkelaars om in hun eigen app te verwerken. Het is dus geen standaardapplicatie in iOS zelf.

Overig

Er zijn ook tal van kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo kan je per app zien hoeveel energie er wordt verbruikt, kan je met een gezin foto's, agenda's en gekochte apps delen en kan je via het multitaskscherm de meest recent gebruikte contacten zien.

De zoekfunctie is uitgebreid van alleen zoeken in apps naar zoeken op internet, in de mail, agenda, contacten en op Wikipedia. Bovendien kan in Safari gekozen worden voor de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo.

Voorlopige conclusie

Er zullen voor de lancering in de herfst nog veel nieuwe functies worden toegevoegd aan iOS. Voor nu is iOS 8 een kleine stap van iOS 7 dat vorig jaar een heel nieuw ontwerp introduceerde. Apple leent vooral functionaliteiten van andere besturingssystemen en apps, maar voert ze in veel gevallen wel goed of op een nieuwe manier door.

De wijzigingen maken iOS onder de streep in ieder geval een stukje handiger en beloven veel goeds voor de toekomst. De grootste verandering is namelijk de relatieve openheid die Apple doorvoert. Ontwikkelaars krijgen meer toegang en mogelijkheden. iOS 8 is nog niet zo open als Android, maar het is voor Apple een grote stap.

Bekijk alle nieuwe functionaliteiten in de uitgebreide preview op NUtech.nl

Bekijk alle gelekte details en foto's van de iPhone 6