Vodafone bevestigt vrijdag dat het bedrijf overheden in enkele landen direct toegang geeft tot het netwerk voor het achterhalen van metadata en het aftappen van gesprekken. Nederland hoort niet bij die landen.

Dat schrijft de Britse krant the Guardian vrijdag.

Het is de eerste keer dat een provider bevestigt dat overheden direct toegang hebben tot netwerken. Volgens Vodafone is het bedrijf overigens niet de enige in de markt waarbij dit het geval is.

Vodafone Nederland laat aan NU.nl weten dat Nederland niet bij de landen hoort waar de overheid direct toegang heeft tot het netwerk. In andere landen kunnen overheden door de toegang gesprekken aftappen en achterhalen waar mensen zich bevinden.

Bovendien hebben die overheden geen bevelschrift nodig om data op te vragen waardoor Vodafone geen idee heeft hoeveel gegevens er worden geraadpleegd en van welke klanten.

Transparantie

"Het directe model bestaat", bevestigt Stephen Deadman, privacydirecteur van Vodafone, nog maar eens tegenover de Britse krant.

"We roepen bij dezen op een einde te maken aan de directe toegang. Zonder officieel bevelschrift is er geen transparantie. Als we een verzoek krijgen, kunnen we in opstand komen tegen de opsporingsdienst." Deadman stelt dat als overheden een officieel verzoek moeten indienen de drempel een stuk hoger ligt.

Rapport

Vodafone brengt vrijdag het eerste Law Enforcement Disclosure Report (pdf) uit, waarin staat hoeveel data er met officiële bevelschriften wordt opgevraagd bij Vodafone of in landen als geheel. In het geval van Nederland ging het in 2012 om bijna 44.000 verzoeken voor taps en ruim 62.500 verzoeken voor metadata, verspreid over alle providers.

Overigens kan één verzoek slaan op meerdere mensen, maar kunnen meerdere verzoeken ook betrekking hebben op één persoon. Bovendien delen sommige landen niet de verzoeken die met de nationale veiligheid te maken hebben.

In het rapport benadrukt Vodafone ook dat de Nederlandse overheid zelf al data over verzoeken publiceert en het in de toekomst meer openheid wil geven.

Hoe werken de Nederlandse geheime diensten?