Reform Government Surveillance, een coalitie van grote Amerikaanse techbedrijven, heeft de VS gevraagd om de wet rondom NSA-spionage opnieuw te hervormen.

In een open brief vragen de techbedrijven aan de VS om een krachtigere versie van de USA Freedom Act aan te nemen. De USA Freedom Act heeft vooral als doel om massale metadatacollectie van de NSA te beperken. 

Waar 'metadata' over telefoongesprekken vroeger automatisch naar de NSA worden verstuurd, moet de geheime dienst nu toestemming vragen aan een geheime rechtbank om data op te vragen. De metadata wordt hierbij verzameld door telecomproviders.

Reform Government Surveillance, een coalitie die bestaat uit AOL, Dropbox, Google, Apple, Yahoo, Linkedin, Twitter, Microsoft en Facebook, vindt de huidige USA Freedom Act te zwak omdat het massaal verzamelen van metadata nog steeds wordt uitgevoerd.

Vertrouwen

"De wet die is aangenomen, maakt het nog steeds mogelijk om massaal metadata van Amerikaanse burgers te verzamelen", meldt de coalitie. De open brief is precies één jaar na de eerste Snowden-onthulling gepubliceerd.

"Het is in het beste belang van de Verenigde Staten om deze problemen op te lossen. Vertrouwen in het internet, zowel binnen de VS en internationaal, is het afgelopen jaar ernstig beschadigd", aldus Reform Government Surveillance.

'Techbedrijven profiteerden van samenwerking met NSA'

Wat is PRISM en hoe werkt het precies?

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten