Android 4.4 (Kitkat), de nieuwste versie van het besturingssysteem van Google, is na zeven maanden definitief doorgebroken en draait nu op bijna 14 procent van alle Android-toestellen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Google over de maand mei.

Tot nu toe was de opkomst van Android 4.4 redelijk beperkt met een marktaandeel van 8,5 procent in mei en slechts 5,2 procent in april. De nieuwste versie van het besturingssysteem werd op 31 oktober 2013 geïntroduceerd.

De afgelopen maand groeide Kitkat (13,6 procent) flink door vanwege het uitkomen van veel nieuwe high-end toestellen met de nieuwste versie van Android. Onder meer de Xperia Z2, Galaxy S5 en HTC One M8 draaien op Android 4.4.

Versplintering

Alle oudere versies van het besturingssysteem moesten in mei marktaandeel inleveren. Android 2.3 (Gingerbread) staat op 14,9 procent, Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) op 12,3 procent) en Android 4.1, 4.2 en 4.3 (Jelly Bean) op 58,4 procent.

De versplintering binnen Android wordt vaak gezien als een probleem. Veel oude toestellen ontvangen geen updates omdat de toestellen niet compatibel zijn of omdat fabrikanten als Samsung, Sony en HTC langzaam zijn met updates omdat ze hun eigen softwarelaag ook nog moeten aanpassen aan nieuwe Android-versies.

Inmiddels wordt er alweer gesproken over Android 4.5 dat eind juni tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O zou worden gepresenteerd.

Wat wordt er verwacht van Android 4.5?

Wat is er nieuw in Android 4.4?

Bekijk onze vergelijkingsvideo van de HTC One M8, Galaxy S5 en Xperia Z2