Google heeft een zogenoemde 'easter egg' achtergelaten in de broncode van een nieuwe extensie, waarin het de NSA belachelijk maakt.

In de broncode, ontdekt door twitteraar Zen Albatross, van Googles End-to-end-extensie heeft de programmeur een stuk commentaar achtergelaten waarin staat: "Hier is SSL toegevoegd en verwijderd ;-)".

De opmerking is een steek naar de NSA, dat ooit dezelfde woorden (en smileys) gebruikte in een Powerpointpresentatie waarin werd uitgelegd hoe het data onderschepte van Google. SSL (secure sockets layer) is een encryptieprotocol dat wordt gebruikt om gegevens te beveiligen.

De broncode maakt onderdeel uit van een nieuwe extensie voor Google Chrome, waarmee het bedrijf het versleutelen van e-mails door middel van PGP wil vereenvoudigen, en onderschepping door diensten als de NSA juist bemoeilijkt. De versleutelmethode bestaat al langer, maar is vaak erg lastig te gebruiken voor gewone computergebruikers. Volgens Google wordt dat een stuk makkelijker met de End-to-end-extensie, die overigens nog niet publiekelijk beschikbaar is.

Eerder deze week bleek dat sinds de onthullingen rondom de NSA e-mails steeds beter met de opvolger van SSL, TLS, worden versleuteld. De techniek is echter niet waterdicht; het versleutelen werkt alleen wanneer zowel de verzender als de ontvanger gebruik maken van diensten die TLS ondersteunen.

Mails nog veiliger maken? Lees hier alles over encryptiemethode PGP

Zo versleutelt u zelf uw e-mail met PGP