Het handhaven van het 'recht om vergeten te worden' zou voor Google niet moeilijker moeten zijn dan de huidige copyrightwetgeving, stelt eurocommissaris Viviane Reding (Justitie). 

De Luxemburgse zegt dat woensdag in gesprek met BBC Radio 5 Live, schrijft The Guardian

Eind mei oordeelde het Europese Hof van Justitie dat zoekmachines kunnen worden verplicht om zoekresultaten te verwijderen, als deze de privacy van Europese personen schenden. Google kreeg op de eerste dag dat dat mogelijk werd direct al twaalfduizend verzoeken binnen. Inmiddels zouden er al ruim 41.000 verzoeken zijn ingediend.

Volgens Reding is dat aantal relatief laag, vergeleken met het aantal verzoeken om materiaal offline te halen om auteursrechtelijke redenen. Google kreeg de afgelopen maand volgens zijn eigen statistieken 23.618.853 van dat soort verzoeken; omgerekend ruim 761.898 verzoeken per dag.

Als het mogelijk is die verzoeken te verwerken, dan moet het ook mogelijk zijn om verzoeken rondom persoonlijke data bij te houden, zo concludeert Reding. 

De eurocommissaris noemt verder de subjectiviteit rondom persoonlijke data 'irrelevant'; volgens Reding is alles dat met menselijke relaties te maken heeft subjectief. Wel wijst ze erop dat er onlangs een comité is opgezet dat met standaardmethoden moet komen om verzoeken om persoonlijke data te verwijderen te behandelen.

Wat houdt de uitspraak precies in voor de zoekresultaten van Google?

Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen