Intel wil met behulp van nieuwe draadloze technologieën af van alle data- en stroomkabels.

De chipfabrikant toonde woensdag een draadloos beeldscherm dat aan een computer kan worden gekoppeld door middel van de zogenoemde WiGig-technologie, die op korte afstand bijna een gigabyte per seconde draadloos kan versturen en ontvangen, schrijft Cnet. Met WiGig is er dus geen kabel meer nodig van monitor naar computer.

Om af te komen van stroomkabels gebruikt Intel de standaard voor draadloos opladen van het samenwerkingsverband Alliance for Wireless Power (A4WP), waarbij onder meer Dell, Asus en Toshiba zijn aangesloten. 

De draadloze standaard van A4WP is verbreed naar 50 Watt, dat inhoudt dat er niet alleen smartphones kunnen worden opgeladen, maar ook zwaardere apparaten zoals tablets en laptops. 

Houten tafel

Anders dan bij de draadloze standaard van concurrent Qi, waarbij er altijd direct contact nodig is met een draadloze oplader, is er bij de technologie van A4WP geen direct contact nodig en is het mogelijk om een toestel op te laden door een stuk hout van 5 centimeter dik heen.

Zo is het dus mogelijk om een oplader onder of in een tafel te bevestigen, zodat apparaten die op het opppervlak liggen worden opgeladen. Bovendien kunnen er meerdere apparaten tegelijkertijd worden opgeladen, dat ook niet het geval is bij de standaard van Qi. 

Intel verwacht dat de technologieën medio 2015 af zullen zijn, en dat de eerste apparaten die hier van gebruikmaken in het begin van 2016 op de markt zullen verschijnen.