Chinese staatsmedia vinden dat hun overheid Amerikaanse technologiebedrijven als Google, Apple, Yahoo, Microsoft en Facebook wegens spionage moet straffen.

"Een zware straf voor de pionnen van de Amerikaanse overheid", is waar de Chinese media volgens Reuters toe oproepen. Volgens de staatsmedia houden de Amerikaanse bedrijven China in de gaten, en stelen ze geheimen.

Ook zouden de bedrijven de cyberveiligheid van China en zijn internetgebruikers in gevaar brengen. Maandag blokkeerde China de toch al beperkte toegang tot Google en zijn diensten. Dit in aanloop naar het Tiananmenprotest, dat vandaag 25 jaar geleden plaatsvond. Ook Facebook wordt al langere tijd totaal geblokkeerd in China.

Aanleiding onduidelijk

De oproep tot zware straffen wordt gedaan door de People's Daily en de China Daily, media die door de staat worden gecontroleerd.

Toch is de precieze aanleiding van deze grote oproep volgens Reuters onduidelijk. Eerder sprak de Chinese staatsmedia zich fel uit toen klokkenluider Edward Snowden informatie over de spionageprogramma's van de NSA naar buiten bracht.

Snowden

Sinds die onthullingen is China al begonnen met het lozen van Amerikaanse technologie van bedrijven als IBM, Oracle en Cisco. Chinezen gebruiken nu eigen hard- en software, waardoor Amerikaanse bedrijven naar schatting miljarden mislopen.

"Amerikaanse bedrijven waaronder Apple, Microsoft, Google, Facebook, etc. werken allemaal gecoördineerd samen met het PRISM-programma om China in de gaten te houden", stelt de People's Daily.

"We kunnen dit niet helderder zeggen: de overheid heeft geen toegang tot servers van Google", reageert juridisch hoofd van Google David Drummond tegenover Reuters. "Niet direct, niet via een achterdeur of via een zogenoemde drop box. We geven gebruikersdata alleen aan overheden in overeenstemming met de wet."

'Techgiganten profiteerden van samenwerking met NSA'