Steeds meer e-mailproviders maken standaard gebruik van versleuteling, waardoor het aantal e-mails dat versleuteld wordt verstuurd groeiende is.

Dat blijkt dinsdag uit door Google gepubliceerde gegevens.

Google heeft het hier over de zogenoemde Transport Layer Security (TLS), een protocol waarmee het meelezen, afluisteren en adresvervalsing tussen e-mailservers tijdens het versturen van de data moeilijker wordt gemaakt.

TLS wordt steeds vaker gebruikt, maar het is niet waterdicht; het versleutelen werkt alleen wanneer zowel de verzender als de ontvanger gebruik maken van diensten die TLS ondersteunen. Als dat niet het geval is, kan er alsnog vrij makkelijk worden afgeluisterd. Hoe meer e-maildiensten de encryptiemethode gebruiken, hoe meer mails er dus versleuteld worden verstuurd.

Inmiddels is 65 procent van de mails die met Gmail worden verstuurd versleuteld, en de helft van de mails die worden ontvangen. In december 2013 stonden die percentages nog op respectievelijk 29 en 26 procent.

Google maakt in de publicatie ook inzichtelijk welke andere diensten gebruikmaken van TLS. Zo blijken mails van Amazon praktisch altijd versleuteld te zijn, en mails vanuit Hotmail voor meer dan de helft, maar minder dan 90 procent van de tijd.

De Amerikaanse internetprovider Comcast lijkt zijn e-mails nauwelijks te beveiligen; minder dan 1 procent van de mails die vanuit Gmail naar een mailadres van Comcast worden verstuurd, blijkt versleuteld.

End-to-end

Daarnaast heeft Google de broncode vrijgegeven van End-to-end, een extensie voor Google Chrome waarmee mails nog beter kunnen worden versleuteld. Anders dan bij andere versleutelmethoden kan met End-to-end de mail alleen worden geopend door de persoon waarvoor de mail bedoeld is.

Deze encryptiemethode bestaat al langer, maar is vaak erg lastig te gebruiken voor gewone computergebruikers. Volgens Google wordt dat een stuk makkelijker met de End-to-end-extensie.

De tool is nog niet beschikbaar in de webwinkel van Google Chrome; Google heeft de broncode vrijgegeven aan ontwikkelaars om feedback te krijgen voordat het de extensie lanceert voor het grote publiek

Mails nog veiliger maken? Lees hier alles over encryptiemethode PGP

Zo versleutelt u zelf uw e-mail met PGP