Met een update naar versie 6 geeft Instagram gebruikers de mogelijkheid onder meer de helderheid, temperatuur en contrast van hun foto’s aan te passen.

Ook is het in de nieuwe versie van de app voor Android en iOS mogelijk de intensiteit van de fotofilters aan te passen.

Tot nu toe waren de aanpassingsmogelijkheden van Instagram vrij beperkt: gebruikers konden enkel helderheid aanpassen, filters toevoegen, foto's draaien en vervagen. "Er is een vraag naar meer geavanceerde opties waarmee mensen creatiever kunnen zijn met hun foto's", zegt ceo van Instagram Kevin Systrom tegen Techcrunch.

"Ik zou willen dat er apps waren die gratis zijn en dat goed doen, maar die apps zijn of duur, of betaalbaar maar niet zo goed. In plaats van meerdere apps te gebruiken om je foto's er mooi uit te laten zien, hoef je alleen Instagram te gebruiken."

Aanpassingsmenu

Naast het aanpassen van de sterkte van de fotofilters, is het ook mogelijk helderheid, contrast, kleurtemperatuur en de kleurverzadiging van foto's aan te passen.

Daarnaast kunnen enkel de heldere of juist donkere delen van foto's worden geregeld, kunnen foto's scherper worden gemaakt en kunnen gebruikers vignettering toepassen. Dan worden de randen van foto's wat donkerder dan het midden.

Gebruikers kunnen die waarden makkelijk aanpassen met schuiven, die in een nieuw aanpassingsmenu zijn ondergebracht. Dat maakt het voor gebruikers simpel om het uiterlijk van hun foto rigoureus aan te passen, zonder Instagram te verlaten. Instagram neemt met de update bestaande populaire fotobewerkingsapps als Photoshop Express, Camera+ en VSCO Cam op de korrel.

Het aantal fotofilters is na de update naar versie 6 overigens hetzelfde. Ook is Instagram nog altijd niet beschikbaar op de iPad, op Android-tablets is de app wel schermvullend te gebruiken. De update wordt uiterold en is voor sommige gebruikers mogelijk nog niet zichtbaar.

Download Instagram voor Android of voor iPhone (gratis)