De Europese Commissie lanceert dinsdag in samenwerking met verschillende bedrijven een samenwerking om de robotindustrie in Europa te stimuleren.

In totaal wordt 2,8 miljard euro in de samenwerking gestoken. Daarmee wordt het SPARC-initiatief de grootste onderzoeksprogramma ter wereld naar niet-militaire robots.

De Europese Commissie steekt 700 miljoen euro in het onderzoeksproject, terwijl Eurobotics, een verbond van Europese bedrijven, 2,1 miljard euro investeert. Er wordt onderzoek gedaan in verschillende sectoren, waaronder de maakindustrie, gezondheidszorg, landbouw, milieu en transport.

De Commissie stelt dat het verbond moet zorgen voor 240.000 extra Europese banen, en een stimulans van 4 miljard euro per jaar voor de robotindustrie in de EU. Het wereldwijde marktaandeel van Europese robotbedrijven moet omhoog van 35 procent nu tot 42 procent in 2020.

Banen

In een toespraak zei eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dinsdag dat robots de samenleving kunnen verbeteren. "Ze zijn snel, precies en krachtig. Ze doen de taken die mensen te moeilijk, te gevaarlijk of gewoon te saai vinden."

Kroes zei dat 70 procent van de Europeanen denkt dat robots de banen van mensen wegnemen. De eurocommissaris wijst naar onderzoek waaruit blijkt dat elke industriële robot 3,6 banen voor mensen oplevert. Volgens haar moeten de zorgen echter ook niet worden weggewuifd.

"Zelfs met een algemeen positief effect op banen zullen er verschillende gevolgen zijn op de korte en lange termijn, met een verschillende impact op verschillende gebieden. Met 25 miljoen werklozen is dat echt een reden tot zorg."

Hoe robots ons werk zullen overnemen