Nederland bevindt zich in de middenmoot als het gaat om prijzen van mobiele abonnementen, in vergelijking tot andere Europese landen. 

Dat blijkt uit een onderzoek over zestien Europese landen dat is uitgevoerd door het Nederlandse bureau Telecompaper. Er is gekeken naar ruim 3300 abonnementen van 72 providers.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn relatief goedkope landen waarbij het aanbod over het algemeen laaggeprijsd is.

In Nederland is de relatieve prijs minder consistent. Of ons land goedkoop is, hangt erg af van het type abonnement. Over het algemeen kan volgens Telecompaper echter worden gesteld dat we in de middenmoot zitten.

Het betreft cijfers uit het eerste kwartaal van 2014. Er is gekeken naar vier soorten abonnementen: Een met een goedkoop toestel, een met een middenklasse toestel, een met een duur toestel en een sim-only abonnement. Ook eenmalige kosten en kortingen zijn meegenomen, bovendien is de prijs gecorrigeerd op de verschillen in koopkracht.

Eerder werd onderzoek gedaan naar alleen de kosten van mobiel internet. Nederland kwam toen wel als 'duur' uit de bus. Minister Kamp stelde in december dat de kosten voor mobiele abonnementen in Nederland niet te hoog zijn.

Wat verdienen Nederlandse providers aan data, sms en telefonie?