Een groep hackers heeft met behulp van malware wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar (bijna 74 miljoen euro) ontvreemd. 

Het vermoedelijke brein achter de bende wordt vervolgd in de Verenigde Staten, meldt het Amerikaanse ministerie van justitie.

De Rus Jevgeni Bogatsjev zou samengewerkt hebben met hackers uit Rusland, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. De FBI noemde hem in een opsporingsbericht een van de actiefste cybercriminelen ter wereld. Hij zit niet vast, maar de VS hebben Rusland om zijn arrestatie gevraagd.

Criminelen besmetten computers met kwaadaardige software die bankgegevens en wachtwoorden vergaarde. Met die informatie werden in het geheim miljoenen weggesluisd.

Politie

De bende is vrijdag opgerold door autoriteiten uit meer dan tien landen, meldt Europol. Ook de Nederlandse politie was bij de actie betrokken.

De Gameover Zeus-malware probeerde bankinformatie van computers te stelen, zodat geld kan worden gestolen. Het is de laatste versie van een malware-familie die al sinds 2007 actief is, en die volgens onderzoekers op tussen de 500.000 en 1 miljoen computers staat.

Het botnet van de verdachte verspreidde ook Cryptolocker, ransomware die computers versleutelt en vervolgens om een betaling vraagt om dit ongedaan te maken. Die malware zou ruim 200.000 computers hebben getroffen.

Ransomware

De schade van de ransomware liep per persoon vaak in de honderden euro's. "De criminelen gijzelden in feite iedere privémail, ieder bedrijfsplan, alle schoolopdrachten van de kinderen of de familiefoto's - ieder belangrijk en persoonlijk bestand dat was opgeslagen op de computer van het slachtoffer", aldus Leslie Caldwell, hoofd van de afdeling criminaliteit op het Amerikaanse ministerie van justitie. 

Onlangs waarschuwde de Nederlandse politie ook nog voor de opkomst van ransomware. 

De bende heeft in de VS onder meer een indianenstam, een verzekeringsbedrijf, een afdeling van de politie, een ongediertebestrijdingsbedrijf en een restaurant getroffen. Ook werd een lokale bank in Florida voor zo'n 5 miljoen euro opgelicht.