Intel heeft dinsdag op de Taiwanese computerbeurs Computex een zeer dunne tablet getoond die draait op de nieuwste chip van het bedrijf.

Het gaat om een zogenoemd referentie-ontwerp, dat niet op de markt zal worden gebracht. De tablet is bedoeld om aan fabrikanten te tonen waar de nieuwe Intel-chip toe in staat is.

De chip is de eerste die wordt geproduceerd met transistoren op een schaal van 14 nanometer. Voorheen was 22 nanometer het minimum. Het kleinere formaat moet zorgen voor meer efficiëntie en dus een langere batterijduur.

De tablet die Intel toonde heeft een 12,5 inch-scherm en is slechts 7,2 millimeter dik. Door de kleinere Core M-chip is er ruimte voor twee batterijen, die moeten zorgen voor een accuduur van maar liefst 32 uur, zo meldt The Next Web. Het geheel weegt 670 gram, minder dan de Note Pro-tablet van Samsung, die een even groot scherm heeft.

Ventilator

Intels nieuwe chip heeft in de tablet geen ventilator nodig om koel te blijven, in tegenstelling tot vergelijkbare Intel-chips die nu in tablets als de Microsoft Surface Pro zijn verwerkt.

Hoewel Qualcomm lange tijd beter presteerde op de tablet- en smartphonemarkt, lijkt Intel aan de weg te timmeren om zijn chips in meer tablets te krijgen. Volgens het bedrijf verschijnen er dit jaar in totaal 130 verschillende tablets met Intel-chips. 

Intel zei eerder al dat de nieuwe, energiezuinige chips voor de feestdagen in consumentenproducten verwerkt moeten zijn.