Apple heeft een nieuwe versie van OS X, het besturingssysteem voor de iMac en Macbooks, aangekondigd. Ook komt iOS 8 zoals verwacht later dit jaar uit.

Het bedrijf presenteerde de nieuwe versie tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC.

iOS 8 ziet er nagenoeg hetzelfde uit als het vorig jaar flink gewijzigde iOS 7. Notificaties zien er wel iets anders uit. Het is nu mogelijk om direct vanuit de notificatie zelf te reageren op een sms'je of een agenda-uitnodiging te accepteren of te weigeren. De app verlaten is niet nodig.

Deze notificaties kunnen bovendien beantwoorden worden vanaf het vergrendelscherm. Een agenda-item kan worden geaccepteerd en als er een gesproken bericht in iMessage is gestuurd, kan je de iPhone bij je oor houden waarna het bericht automatisch wordt afgespeeld.

iOS 8 wordt deze herfst beschikbaar voor de iPhone 4s, iPad 2, de vijfde generatie iPod Touch en nieuwere modellen.

Mail

In de mail-app op iPad is het mogelijk om met sleepbewegingen e-mails te verwijderen, te markeren of op te slaan om later iets mee te doen. Bij het werken aan een mail is het mogelijk om het bericht naar onderen te slepen om een contact of quote uit een andere mail op te zoeken. Onderin blijft de mail waaraan wordt gewerkt altijd als balk staan.

Door dubbel op de thuisknop te klikken worden niet alleen actieve applicaties getoond, maar ook contacten waarmee recent gecommuniceerd is.

Toetsenbord en iMessage

Het toetsenbord in iOS gaat ook woorden voorspellen die nog niet helemaal afgemaakt zijn. De suggesties worden boven het toetsenbord getoond. Deze functionaliteit zit al in diverse andere smartphonetoetsenborden. Apple stelt dat het toetsenbord leert van de gebruiker en zelfs andere suggesties kan geven bij verschillende contacten.

Apple updatet ook iMessage, de berichtendienst en tevens de meest gebruikte app op iOS. Het is mogelijk groepsgesprekken een naam te geven en mensen toe te voegen of te verwijderen als het gesprek al gestart is. Bovendien kan een groepsgesprek op stil worden gezet. Deze functionaliteiten bestaan al langer in onder meer Whatsapp.

Healthkit

Apple introduceerde maandag ook Healthkit, een nieuwe applicatie waarin informatie over de gezondheid gebundeld kan worden. Nu maken bedrijven die producten aanbieden die bijvoorbeeld de hartslag of bloeddruk meten gebruik van eigen applicaties waardoor gegevens verspreid zijn. Apple bundelt de data nu en de gebruiker kan ze beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld een sportapp zodat die app altijd weet hoe het met de gezondheid van de gebruiker staat.

Door de foto-app in iOS 8 te integreren met iCloud worden foto's automatisch gedeeld met alle aangesloten iOS-apparaten. Tot slot is het mogelijk om liedjes te herkennen met iOS 8, waarvoor Apple gebruikmaakt van de technologie van de bekende app Shazam, en krijgen andere apps ook toegang tot de vingerafdrukscanner Touch ID.

Apple introduceerde tot slot Homekit: een applicatie waarmee diverse slimme apparaten in huis kunnen worden bestuurd. Op die manier ontstaat er één app die slimme lampen, sloten en thermostaten aanstuurt. Bovendien kunnen ze met spraakbesturing Siri worden bediend.

App store

Apple voert in de herfst, wanneer iOS 8 beschikbaar zal zijn, ook een aantal wijzigingen door aan de App Store. Zo worden populaire zoektermen inzichtelijk gemaakt en biedt Apple gerelateerde zoektermen. Ontwikkelaars kunnen met iOS 8 ook apps bundelen. Gebruikers krijgen dan korting als ze de hele bundel in één keer aanschaffen.

Bovendien is het mogelijk om een previewvideo toe te voegen aan een app. Tot nu toe waren alleen screenshots mogelijk in de App Store. Tot slot kunnen appmakers hun gebruikers nu uitnodigen hun applicaties te testen voor ze definitief uit worden gebracht.

Het bedrijf zal ontwikkelaars ook iets meer vrijheid geven in iOS 8. Het is mogelijk het toetsenbord aan te passen en bijvoorbeeld eigen widgets te maken voor in het notificatiecentrum. Twee dingen die voorheen alleen aan Apple zelf waren voorbehouden.

Apple introduceerde tijdens WWDC ook een nieuwe programmeertaal met de naam Swift. Deze programmeertaal zou sneller en veiliger zijn dan alternatieven. Ook zou het een stuk simpeler zijn.

OS X Yosemite

OS X 10.10 Yosemite krijgt een nieuw ontwerp met doorzichtige balken, overal hetzelfde lettertype en nieuwe app-icoontjes in de balk onderin. Sommige apps zien er overigens nog nagenoeg gelijk uit. Het dock, de balk onderin, is ook doorzichtig.

De nieuwe versie van het besturingssysteem is in de herfst beschikbaar voor gebruikers. Ontwikkelaars krijgen per direct toegang. De update van Mavericks (de vorige versie) naar OS X Yosemite zal gratis zijn.

Apple breidt ook het notificatiecentrum en de zoekfunctie Spotlight uit. In het notificatiencentrum is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld het weer en gebruikers kunnen zelf widgets toevoegen. Spotlight vult automatisch zoekopdrachten aan en geeft niet alleen gevonden resultaten op de Mac weer, maar toont ook informatie van bijvoorbeeld Wikipedia, Apple Maps of andere online bronnen.

Integratie met iOS

Met de komst van Yosemite is het ook mogelijk bestanden tussen Macs en iOS-apparaten via Airdrop uit te wisselen. Het draadloze delen was voorheen beperkt tot hetzelfde besturingssysteem: iOS of OS X.

De integratie tussen iOS en OS X gaat nog verder. Zo is het mogelijk met één knop vanaf een iPad een bestand te delen met een Mac en verder te gaan waar je gebleven was. Ook kunnen gebruikers sms'jes lezen op hun Mac en oproepen zien en zelfs beantwoorden. Het gesprek wordt dan gevoerd via de microfoon van de Mac.

Programma's

Ook programma's van Apple zelf, zoals Safari of de agenda, krijgen een nieuw ontwerp en nieuwe functionaliteiten. Volgens Apple is Safari energiezuiniger waardoor op een Macbook Air het streamen van Netflix twee uur langer mogelijk moet zijn.

De balk met favorieten is helemaal geschrapt. Favorieten worden nu getoond in de zoekbalk. Apple belooft ook dat het delen van websites sneller mogelijk is. Bovendien bundelt Safari in Yosemite tabbladen van favoriete pagina's. Deze favorieten worden niet meer los getoond in het overzicht waardoor alles overzichtelijker moet worden.

Ook iCloud is verbeterd. Als de gebruiker via de mail-app van Apple een bestand verstuurd dat te groot is voor de ontvanger wordt het bestand automatisch in iCloud gezet en krijgt de ontvanger een link. Vergelijkbaar met hoe Wetransfer werkt.

Bovendien is het mogelijk bijlagen via iCloud te versleutelen en met Markup kunnen gebruikers aantekeningen of markeringen plaatsen op afbeeldingen of in pdf-bestanden zonder de bijlage op te slaan of in een apart programma te openen.

Gebruik

Er zijn inmiddels ruim 800 miljoen iOS-apparaten verkocht. Het gaat om ruim 100 miljoen exemplaren van de iPod Touch, 200 miljoen iPads en ruim 500 miljoen iPhones. 89 procent van de iOS-producten draait bovendien op iOS 7, tot nu toe de meest recente variant. 130 miljoen mensen kochten volgens Apple vorig jaar voor het eerst een iOS-product.

Momenteel zijn er bovendien zo'n 80 miljoen Mac-computers actief. Ruim 51 procent draait op OS X Mavericks, de huidige versie van het besturingssysteem.