In mei lijken veel Nederlanders te zijn overgestapt van Internet Explorer op een andere browser. Het marktaandeel daalde met bijna 3,5 procent tot minder dan een kwart van alle internetgebruikers.

Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. Het marktaandeel van Internet Explorer nam in Nederland al langer af, maar de daling lijkt afgelopen maand te zijn versneld. Ruim 23 procent van de Nederlanders gebruikt de browser van Microsoft nog.

Chrome, de browser van Google, wint juist aan populariteit, met 38,9 procent van de Nederlandse browsermarkt. Dat is 2 procent meer dan een maand eerder. Ook het gebruik van Firefox en Safari is in mei gestegen.

Een jaar geleden was IE nog nipt groter dan Chrome, met 33,5 procent. Chrome zat toen een half procentpunt lager. De cijfers van Statcounter houden rekening met browsers op desktops en tablets.

Waarschuwing

Mogelijk komt het verminderde aantal Internet Explorer-gebruikers in Nederland door de waarschuwing die de politie gaf, nadat een groot lek in de browser werd gevonden.

De daling is in Nederland veel scherper dan de wereldwijde daling die door Statcounter werd gemeten. Mondiaal gezien verloor Internet Explorer ruim een half procentpunt en kwam de browser uit op 20,8 procent. In Nederland blijft het gebruik van Internet Explorer dus nog bovengemiddeld.