Samsung heeft voor het eerst een smartphone getoond die op het eigen besturingssysteem Tizen draait.

De Samsung Z heeft een hoekiger ontwerp dan de Android-smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf. 

Het besturingssysteem wordt door Samsung met name aangeprezen om zijn efficiëntie, die moet leiden tot snellere opstarttijden en makkelijker multitasken.

Qua ontwerp lijkt het besturingssysteem erg op Android. In Tizen zijn ook functies aanwezig die Samsung al op zijn Android-toestellen introduceerde, zoals een batterijbesparende modus die de smartphone beschikbaar moet houden voor gebruik bij noodgevallen. Ook Samsungs gezondheidsapp S Health is aanwezig.

Samsung ontwikkelt Tizen om de dominantie van Android-maker Google tegen te gaan. Er zou al lange tijd worden gewerkt aan een Tizen-smartphone, maar de lancering hiervan werd steeds uitgesteld. De smartwatches van Samsung draaien al wel op Tizen.

Rusland

De Samsung Z, die in eerste instantie alleen in Rusland uitkomt, is qua specificaties een toestel in de middenklasse, met een 4,8 inch scherm dat 1280 bij 720 pixels toont. Er is 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte.

Aan de achterkant zit een 8 megapixel-camera, terwijl aan de voorkant van het toestel een sensor van 2 megapixel zit.

Ook de camerafuncties op het Tizen-toestel komen grotendeels overeen met de functies die Samsung op zijn Android-apparaten heeft. Zo is er de mogelijkheid om een 'drama shot' te maken, waarmee meerdere beelden samensmelten tot één foto.

Vingerafdrukscanner

De Samsung Z heeft een vingerafdrukscanner, waarmee het toestel ontgrendeld kan worden. Net als bij de Galaxy S5 moet een vinger over het scherm worden geveegd om de vingerafdruk te lezen.

De prijs van het toestel is nog niet bekend. In Rusland verschijnt de Samsung Z in het derde kwartaal, waarna een uitrol naar andere markten gepland staat.