De Amerikaanse inlichtingendienst onderschept dagelijks miljoenen foto's, waarvan er tienduizenden geschikt zijn voor gezichtsherkenning.

Dat meldt de New York Times op basis van geheime documenten gelekt door Edward Snowden.

Dat de NSA gebruik maakt van gezichtsherkenning was al bekend, maar de schaal waarop dat gebeurt is groter dan verwacht. In 2011 verkreeg de NSA dagelijks 55.000 foto's geschikt voor gezichtsherkenning.

De foto's worden verkregen door de vele verschillende afluisterpraktijken van de NSA, maar ook door simpelweg sociale media in de gaten te houden. Onder het programma Wellspring verzamelt de NSA beelden en paspoortfoto's in e-mails en andere vormen van communicatie.

Op basis van de foto's worden profielen samengesteld van personen. Zo geven de documenten een onbekende man als voorbeeld waarvan de NSA talloze foto's heeft, waarop hij de ene keer een baard heeft en de andere keer glad geschoren is. Ook staat er informatie bij over banden met terroristen, zijn visa-status en meer.

Behalve gezichtsherkenning kan de NSA ook satellietbeelden vergelijken met de omgeving waarin foto's zijn genomen. Op die manier kan ook de locatie van een verdachte bepaald worden. Als laatste maken de documenten melding van irisscans, maar het is onduidelijk of de NSA daar gebruik van maakt.

Webcambeelden

Eerder werd al bekend dat de Britse geheime dienst, de GCHQ, webcambeelden onderschept en foto's daaruit verzameld die het mogelijk deelt met de NSA. De VS houdt er zelf ook een flinke database op na met foto's, voor onder meer paspoorten, maar daar zou de NSA geen toegang tot hebben.

Of de NSA toegang heeft toto foto's van mensen die een visum aanvragen wilde een woordvoerder van de NSA niet zeggen. Wel zou de NSA proberen om heimelijk toegang te krijgen tot dergelijke databases van andere landen, zoals Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië.

In 2011 maakte de NSA gebruik van gezichtsherkenning-software gemaakt door het bedrijf PittPatt, dat in het bezit is van Google. Op dit moment springt Google zelf nog voorzichtig om met gezichtsherkenning. Zo werd aan het Google Glass-team gevraagd geen app voor gezichtsherkenning te ontwerpen.

Wat is PRISM en hoe werkt het precies? | Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten