Marktplaats blijkt privégegevens van derden mee te leveren aan mensen die hun eigen gegevens opvragen bij de verkoopsite.

Dat ontdekte Douwe Schmidt van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die voor De Correspondent zijn eigen gegevens opvroeg bij Marktplaats.

In een overzicht van 32 interacties met anderen op de site kreeg Schmidt persoonlijke e-mailadressen, woonplaatsen en ip-adressen van anderen onder ogen. Ook ontving hij veertien mobiele telefoonnummers.

Dit gaat in tegen de eigen privacyvoorwaarden van Marktplaats en vermoedelijk ook tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. 

Rejo Zenger van Bits of Freedom kreeg in 2012 ook al privégegevens toegestuurd van Marktplaats, na een soortgelijk verzoek om zijn eigen gegevens. De site heeft zijn beleid sindsdien dus niet veranderd.

Woordvoerder Jasper Teijsse van Marktplaats zegt het incident te betreuren. Volgens hem krijgt de site slechts "zeer sporadisch" verzoeken om gebruikersdata en heeft dezelfde persoon meermaals dezelfde fout gemaakt. In de toekomst belooft de site altijd een onafhankelijke expert naar de gegevens te laten kijken voordat die worden opgestuurd, zodat de fout niet nogmaals wordt gemaakt.