Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Uber

Uber wil taxichauffeurs vervangen door zelfrijdende auto's

De populaire taxi-app Uber wil zijn taxichauffeurs uiteindelijk gaan vervangen door zelfrijdende auto's.
Door NU.nl/Daniël Verlaan

Dat zegt Uber-ceo Travis Kalanick tijdens de Code Conference. Eerder vandaag onthulde Google het eerste prototype van zijn zelfrijdende auto, een wagen zonder stuur of pedalen.

"De reden waarom Uber duur kan zijn is dat je niet alleen betaalt voor de auto, je betaalt ook voor de persoon die de auto bestuurt", aldus Kalanick. "Als er geen bestuurder is, vermindert dit ook de kosten."

Volgens Kalanick is het "onvermijdelijk" dat taxichauffeurs op den duur worden vervangen door computers. "Het zal nog wel een lange tijd duren voordat dit ook daadwerkelijk gebeurt", zegt de Uber-ceo. 

Controversieel

Uber is in veel Europese landen controversieel, met name waar de dienst Uberpop wordt aangeboden. Met Uberpop kan iedereen aanbieden om passagiers mee te nemen, en niet alleen gelicentieerde chauffeurs

In Brussel en Berlijn is Uberpop verboden omdat het daarmee de regels overtreedt. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) reageerde woedend op het verbod, dat gericht zou zijn op het "beschermen van een taxikartel".

Uberpop is in Nederland niet beschikbaar. Alle Nederlandse Uber-chauffeurs worden door het bedrijf gekeurd en rijden in gelicentieerde auto's.


Lees meer over:

Uber

Aanbevolen artikelen