Twee Nederlanders hebben een apparaat ontworpen waarmee allerlei apparaten in de huiskamer bestuurd kunnen worden.

De Homey, waarvoor geld op wordt gehaald met een Kickstarter-pagina, moet onder meer tv's, lampen en speakers kunnen aansturen.

Dat kan gebeuren via wifi, bluetooth, nfc, infrarood en verschillende andere kanalen. De Homey moet het bijvoorbeeld mogelijk maken om automatisch lampen in te schakelen als de gebruiker thuiskomt, en dan ook meteen muziek af te spelen via aangesloten luidsprekers.

Omdat het apparaat is verbonden aan online informatiebronnen, kunnen ook e-mails of het weer worden voorgelezen op vooraf ingestelde momenten. 

Sensoren

De Homey is gebaseerd op de minicomputer Raspberry Pi, met allerlei toegevoegde sensoren en een ronde behuizing eromheen. Die bevat ook een led-lamp die kan gloeien in verschillende kleuren.

De Homey moet aan tal van apparaten aangesloten kunnen worden. Ook elektronica die nog weinig in Nederlandse huizen worden aangetroffen, zoals slimme sloten, koelkasten en gordijnen, moeten met de Homey werken. Dit gaat via een app of met spraakbesturing. 

Om gebruik van het apparaat veelzijdiger te maken, komt er een appwinkel waar ontwikkelaars hun eigen toepassingen in kwijt kunnen. 

Voor de Homey wordt 399 euro gevraagd, maar de allereerste kopers op Kickstarter kunnen het apparaat voor 179 of 199 euro krijgen. De bedenkers van het apparaat hopen hem in het tweede kwartaal van 2015 aan Kickstarter-backers te kunnen leveren.

Apple

De Homey gaat dan mogelijk de concurrentie aan met platformen van Apple en Google. Volgens bronnen van de Financial Times kondigt Apple volgende week een platform voor slimme woningen aan, dat zich ook zou richten op het aansturen van huishoudelijke apparaten. 

Google zou een soortgelijke stap overwegen door Dropcam, de maker van een slimme beveiligingscamera, te kopen. Eerder kocht Google al Nest, maker van een slimme thermostaat en rookmelder.