Facebook heeft de Europese Commissie gevraagd om zijn overname van Whatsapp onder de loep te nemen.

Zo wil het sociale netwerk een langdurige mededingingsstrijd in verschillende EU-landen voorkomen, vertellen bronnen woensdag aan de Wall Street Journal.

Als de EU geen officiële goedkeuring geeft voor de deal, zouden concurrentiewaakhonden in afzonderlijke EU-landen alsnog hun eigen onderzoek kunnen starten.

De actie van Facebook leidt mogelijk tot een officieel onderzoek op Europees niveau. Dat zou de afronding van de overname, die in de VS al is goedgekeurd, nog kunnen uitstellen.

Het is echter nog onduidelijk of Whatsapp wel aan de criteria voor een Europees onderzoek voldoet, omdat de omzet van het bedrijf niet bekend is. Whatsapp vraagt gebruikers na een gratis jaar om 99 cent per jaar te betalen.

Providers

Het verzoek zou volgen op druk van Europese telecombedrijven, die vinden dat Facebook met de overname een te dominante positie krijgt in de markt voor berichtendiensten.

Whatsapp en andere diensten die berichten en foto's via internet versturen hebben het sms-verkeer van providers doen kelderen. Facebook is al in deze markt actief met zijn eigen berichtendienst Facebook Messenger.

Facebook kocht de app in februari voor 19 miljard dollar, in een van de grootste overnames in de geschiedenis van de technologie-industrie. Facebook en de Europese Commissie hebben niet gereageerd op het bericht.

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?

Derde van Nederlanders stopt met Whatsapp na overname