Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google zelfrijdende auto

Google toont zelfrijdende auto zonder stuur

Google heeft het eerste prototype van zijn zelfrijdende auto laten zien. Tot nu toe maakte het bedrijf zelfrijdende auto's van bestaande modellen.
Door NU.nl/Floris Poort

Google gaat in eerste instantie zo'n honderd exemplaren van het prototypes van zijn eerste zelfrijdende auto ontwikkelen, meldt het bedrijf.

De zelfrijdende auto biedt plaats aan twee personen en hun bezittingen, en heeft geen stuur, gas- of rempedalen. De kleine wagentjes hebben enkel een start- en stopknop en een scherm waarop passagiers hun route kunnen zien. Er zijn geen spiegels, geen handschoenenkastje, geen achterbank en geen radio, zo is te zien in een video.

De auto's hebben een elektromotor en zijn nu nog gemaakt van standaard auto-onderdelen. Google heeft naar eigen zeggen gekozen voor een vriendelijk uiterlijk, al zou een uiteindelijke auto een minder "schattig" uiterlijk hebben.

Openbaar vervoer

De zelfrijdende auto's hebben een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur en worden de komende jaren in de Amerikaanse staat Californië op de weg getest. In die staat test Google al enkele jaren zelfrijdende auto's, tot nu toe omgebouwde bestaande auto's waarbij gediplomeerd personeel als vangnet achter het stuur zit. In het begin zullen ook sommige prototpes zo'n vangnet hebben.

Google zegt dat het prototype vooral met veiligheid in gedachten is gemaakt. "Ze hebben sensoren die dode hoeken verwijderen en ze kunnen objecten zien aankomen die nog meer dan twee voetbalvelden weg zijn, wat vooral handig is op drukke kruispunten", aldus Google.

"Dit project gaat over het veranderen van de wereld voor mensen die niet goed geholpen zijn met het vervoer van vandaag de dag", zegt Google-medeoprichter Sergey Brin tegen Recode. "In de VS is op veel plekken niet zo'n goed openbaar vervoer." Google denkt de eerste prototypes deze zomer in de praktijk te kunnen testen.

Andere fabrikanten

Google spreekt al langer over zowel het zelf ontwikkelen van een zelfrijdende auto, als het verkopen van de software die de auto's mogelijk maakt. Twee weken geleden deed projectleider Chris Urmso nog geheimzinnig over de eventuele komst van een auto naar eigen Google-ontwerp.

Net als veel experts verwacht Google dat een zelfrijdende auto rond 2020 voor consumenten beschikbaar zou kunnen zijn. Daarvoor moet vooral de lasersensor op het dak, die het zicht van de auto vormt, in massaproductie worden genomen.


Lees meer over:

Google

Aanbevolen artikelen