LG voegt zich met de G3 in de strijd met de Xperia Z2, Galaxy S5 en HTC One M8. Het nieuwe toestel heeft een groot scherm met hogere resolutie, een bijzondere camera en vernieuwde software. NUtech.nl kreeg het toestel alvast kort in handen.

Bekijk de uitgebreide hands-on op NUtech.nl

De LG G3 is gemaakt van kunststof, maar heeft op de achterkant een ‘metallic skin’. Zie het als een zeer dun metalen laagje. Dat ziet er zeer goed uit, maar behoudt het goedkope gevoel van plastic. Het kan niet tippen aan bijvoorbeeld de aluminium HTC One M8 of iPhone 5S.

Het toestel is met 149 gram wel lekker licht en ondanks het grote 5,5 inch-scherm is het formaat vrij beperkt gebleven. Dat komt door de dunne randen rond het scherm die de telefoon ook een aantrekkelijk uiterlijk geven.

De knoppen voor volume en aan/uit zitten wederom op de achterkant. Daardoor zijn de randen rond het scherm en aan de zijkant dunner, maar een echte toevoeging is het niet. De positie en textuur van de knoppen is aangepast.

Scherm

Het vrij forse 5,5 inch-scherm heeft een zogeheten quad hd-resolutie (2560 x 1440 pixels of 538 pixels per inch). Dat moet zorgen voor meer scherpte en helderheid dan bij full hd wat nog door Sony, HTC en Samsung wordt gebruikt.

Of deze pixeldichtheid voor het menselijk oog nog zichtbaar is, is de vraag. In de praktijk zag ik niet direct grote verschillen, maar een vergelijking was in korte tijd moeilijk. Het scherm is in ieder geval haarscherp, maar dat is niets nieuws.

Gelukkig zijn ook de kleuren en helderheid op het eerste gezicht indrukwekkend. LG lijkt mee te kunnen komen met de beste smartphoneschermen van dit moment.

Accu en prestaties

Ik kan natuurlijk nog niets over de accuduur zeggen omdat ik het toestel slechts een uurtje heb kunnen vasthouden. Zeker is dat een hogere resolutie meer energie vraagt.

De batterij zou echter efficiënter werken door gebruik van grafiet in plaats van metaal en een aantal slimme oplossingen. Die onderwerpen wij later aan een uitgebreide test.

Dat geldt ook voor de prestaties. Die waren tijdens de eerste kennismaking echter al dik in orde en het gebruik van de Snapdragon 801-chip belooft ook veel goeds. De S5, Z2 en One M8 beschikken over die processor. Hooguit zou de hoge resolutie bij grafisch zware games en video’s nog roet in het eten kunnen gooien.

Camera

De camera in de LG G3 is bijzonder. Het gaat om een 13 megapixel-model met verbeterde optische beeldstabilisatie. De camera heeft daarom minder last van kleine bewegingen bij het scherpstellen.

Het scherpstellen gaat dankzij lasertechnologie erg snel en vooral foutloos. De laser scant de afstand tot het onderwerp en stelt volgens LG daarom beter scherp. In de praktijk kon ik de camera nog niet betrappen op fouten op vertraging.

De foto’s zien er in de felverlichte omgeving met ook veel donkere gedeelten bovendien goed uit. De kleuren zijn zelfs met niet ideale belichting prima. De selfiecamera heeft 2,1 megapixel, maar wel een grotere f/2.0-diafragma waardoor meer licht wordt opgevangen. De kwaliteit lijkt prima en ook in de hands-on-ruimte werden aardig wat details vastgelegd.

Bekijk foto's gemaakt met de LG G3

Software

De software is ook aangepast. Er worden geen primaire kleuren meer gebruikt en dat zorgt voor meer rust. Ook de priegelige vormgeving en tal van verschillende visuele effecten zijn geschrapt.

Wel zijn sommige icoontjes heel rond en andere weer vierkant met scherpe hoeken. Consistent is LG dus nog niet helemaal. De menu’s en het notificatiecentrum zijn wel lekker wit en hebben een iets beter doorgevoerde nieuwe vormgeving met veel ronde vormen.

De software beschikt nu ook over een slim toetsenbord, een digitale assistent en extra beveiliging. Die functionaliteiten zullen we testen tijdens onze uitgebreide review later dit jaar.

Conclusie

De LG G3 is een mooi toestel dat in het oog springt door de matte metaalachtige achterkant en de dunne randen rond het scherm. Qua gevoel is er nog wel wat vooruitgang te boeken.

De camera lijkt met zijn lasertechnologie goed te presteren en het scherm weet ook indruk te maken. Of dat komt door de qhd-resolutie is echter nog de vraag.

De LG G3 zal onder de 600 euro gaan kosten en is vanaf juli in Nederland beschikbaar. NUtech.nl zal het toestel dan aan een uitgebreidere test onderwerpen.

Bekijk de uitgebreide hands-on op NUtech.nl

Wat is het verschil tussen de LG G3, Xperia Z2, Galaxy S5 en HTC One M8?