Taxi-app Uber breidt uit naar Den Haag. Dit is de derde stad waar het mogelijk wordt om met de app van Uber een taxi te bestellen.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Eerder was Uber alleen te gebruiken in Amsterdam en Rotterdam.

Als introductie-actie zijn ritten binnen Den Haag van woensdag tot en met zondag gratis. Iedere gebruiker kan maximaal 10 ritten met een waarde van 25 euro per rit gratis maken.

De dienst belooft dat ritten tien procent goedkoper uitpakken dan met een normale taxi. Niek van Leeuwen, manager van Uber Nederland, leverde eerder tegenover NU.nl kritiek op taxi's die een groot deel van de dag stil staan en dus minder efficiënt zijn. Omdat de auto's van Uber niet hoeven te wachten op een standplaats zou de dienst goedkoper kunnen zijn.

Controversieel

In veel Europese landen is Uber controversieel, met name waar de dienst Uberpop wordt aangeboden. Dat is een model waarbij iedereen kan aanbieden om passagiers mee te nemen, niet alleen gelicentieerde chauffeurs.

In Brussel en Berlijn is Uberpop verboden omdat het daarmee de regels overtreedt. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) reageerde woedend op het verbod, dat gericht zou zijn op het "beschermen van een taxikartel".

Uberpop is in Nederland niet beschikbaar. Alle Nederlandse Uber-chauffeurs worden door het bedrijf gekeurd en rijden in gelicentieerde auto's.

Uber: Opkomst van de populaire en controversiële app