Apple zou binnenkort een nieuw softwareplatform lanceren dat de iPhone gebruikt als afstandsbediening voor lampen, beveiligingssystemen en andere huishoudelijke apparaten.

Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden, die stellen dat het nieuwe platform een belangrijke rol zal spelen op de Worldwide Developer Conference die volgende week zal plaatsvinden. 

Apple zou daarmee de strijd aangaan met concurrenten Google en Samsung op het gebied van 'the internet of things'; de opkomst van steeds meer 'slimme' alledaagse apparaten. Google maakte eerder al een belangrijke slag op dit terrein met de overname van de slimme thermostaat Nest.

Het systeem van Apple zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om lampen aan te laten gaan wanneer de gebruiker zijn of haar woning betreedt. Zo'n 'slimme woning' zou het bovendien aantrekkelijker maken voor gebruikers om meer producten van Apple te kopen, zodat alle apparaten werken op het zelfde systeem.

Apple denkt zich, aldus de ingewijden, vooral te kunnen onderscheiden van concurrent Google op het gebied van privacy. In een document dat vorige week openbaar werd, liet Google onder meer weten dat het advertenties op slimme apparaten zoals koelkasten en thermostaten als een mogelijkheid ziet.

Wat kunnen we verwachten op Apples World Developer Conference?